Digitalna rekonstrukcija Sirije; Foto: Reparametrize Studio
Arhitektura

Digitalna rekonstrukcija porušenih sirijskih gradova

Savremene tehnologije mogu pomoći da se obnova ratom razrušenih gradova barem malo olakša.

Reparametrize Studio i Digital Architects su zajedničkim putem na digitalni način rekonstruisali urušene sirijske gradove koristeći se fotografijama s terena i mapiranjem prostora u 360 stepeni.

Izložba Recoding, koja je deo arhitektonskog bijenala Bi-City u Šencenu, na najbolji mogući način pokazuje kako se najnovije digitalne tehnologije u kombinaciji sa laserskim projektorima, mogu korisiti za proučavanje stanja uništene urbane strukture i pravljenja plana njene rekonstrukcije.

Ovo je primer kako se savremene tehnologije mogu koristiti za pravljenje plana rekonstrukcije porušenih gradova.

„Kada se brojevi sretnu sa arhitekturom i kulturom, dobijamo bolju budućnost za naše gradove. Ovo nije obnova već rekodiranje ili regenerisanje. Razlika između ovih reči je velika. Ne želimo samo da grad dovedemo u pređašnje stanje, već želimo da iskoristimo ovu katastrofu kao pozitivnu priliku za bolji život budućih građana.“, objasnio je Ziwar Al Nouri, osnivač  Reparametrize Studio.

Sve kreće od snimanja terena; Foto: Reparametrize Studio

Digitalna obnova

Kada se generišu podaci, koji se zasnivanju na obnovi postojećeg urbanog tkiva, ovakva tehnika može obezbediti efikasan i održiv postupak posleratne obnove, piše ArchDaily.

Posleratna obnova biće svakako usmerena na masivne projekte rekonstrukcije, ali ono što je važno da se moraju naći rešenja koja su u skladu sa čovekom i njegovim potrebama. Digitalna rekonstrukcija može pomoći da proces pronalaženja idealnog sklada između novog i starog bude što lakši.

Naravno, ovo nije prvi inicijativa da se ratnom zahvaćena područja u Siriju mapiraju u cilju njihove kasnije obnove. Rusija i Sirija su najavili da će zajedno obnoviti drevni grad Palmiru.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *