Tri betonske kuće s pogledom na Pag
Izdvojeno, Regionalni projekti

Betonske kuće podno Velebita / Proarh

Concrete houses su tri kuće na samoj obali Jadranskog mora koje su zahvaljujući natur betonu uklapaju u okruženju kao i na sivilo paških goleti u daljini.

U naselju Lukovo Šugarje, smeštenom podno Velebita, izgrađen je kompleks od tri kuće izvedene u natur betonu. Projekat pod nazivom Concrete Houses potpisuje Davor Mateković iz arhitektonskog biroa Proarh, koji nam je poznat po vili Issa Megaron na Visu, konzolnoj kući u Istri, ali i po projektu Stone House u istoimenom mestu nadomak Zadra koji je poslužio kao osnova za ove betonske kuće.

Svaki pojedinačni kubus se konzolno nadvija nad privatni spoljašnji prostor.

Concrete houses su minimalistički arhitektonski gest u podvelebitskom pojasu, na samoj obali, a izložene su surovim vremenskim uslovima, karakterističnim za to područje.

Zamišljene su kao mikro stambena celine od tri individualne kuće, oblikovanjem povezane u istu priču izmeštenih betonskih kubusa. „Kuće se nastavljaju na ideju tradicionalne primorske kuće, zbijene osnove, striktne diferencijacije prostora po vertikali – svaka etaža ima svo karaktera – spavaća zona, dnevna zona, konoba/kuhinja…“ – navode arhitekti.

Terasa, bazen i privatni prostor

Kuće su na kaskadnom terenu, orijentisane prema moru s sopstvenom terasom i pripadajućim bazenom. Svaki pojedinačni kubus se konzolno nadvija nad privatni spoljašnji prostor.

Grube teksture i na zidu i na krovu dobijene su u natur betonu upotrebom sitno daščane oplate.

Jasan minimalistički karakter prostora diktira i karakter oblikovanja gde se forma kuća materijalizuje u natur betonu, grube teksture dobijene upotrebom sitno daščane oplate, jednako tretirajući zid i krov.

Lišavanje suvišnog

Estetika objekata počiva na potpunom lišavanju od suvišnog – konstrukcija je ujedno i fasada, struktura bazičnog materijala je otisak procesa izgradnje. „Sivi natur beton ostaje vidljiv kao savremena asocijacija na sivi kamen u okruženju te na sivilo paških goleti u daljini.“ – zaključuju arhitekti iz Proarha.

Grafičke podloge

Situacija
Osnova
Presek

Faktografija

  • Ime projekta: Concrete Houses
  • Lokacija: Lukovo Šugarje, Hrvatska
  • Autor: Davor Mateković / Proarh
  • Projektantski tim: Oskar Rajko, Tina Havranek
  • Površina parcele: 1.050 m2
  • Bruto površina: 490 m2
  • Godina projekta: 2016.
  • Godina realizacije: 2019.
  • Fotografije: Damir Fabijanić i Miljenko Bernfest

Kad ste već ovde…

Betonska kuća oblikovana zemljotresima i planinama

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *