Krov od 200 kvadrata popločan je solarnim panelima; Foto: Lionel Henriod
Svetski projekti

Betonska kuća oblikovana zemljotresima i planinama

Ovoj kući zemljotresi ne mogu ništa, iako se nalazi u izuzetno trusnom području.

U švajcarskoj oblasti Grimisuat nikla je moderna kuća na strmoj padini koja je zahtevala jaki potporni zid postavljen duž okolnog voćnjaka. Međutim, ovo područje u kantonu Vale poznato je po učestalim seizmičkim aktivnostima. Švajcarska seizmološka služba u proteklih deset godina zabeležila je 270 zemljotresa u ovoj oblasti. Ova činjenica je veoma uticala na smer projektovanja arhitekata firme Ralph Germann Architectes koji su radili na ovoj kući zvanoj ROFR. Stoga su se projektanti odlučili na konstrukciju od armiranog betona koja je poslužila kao okvir i početna tačka za oblikovanje cele arhitekture objekta.

Dobar pogled na planine omogućen je velikim rasponima i otvorima na fasadi što je posledica skeletnog sistema gradnje.

Osim što se može pohvaliti kvalitetnim i dobro proračunatim konstruktivnim sklopom, kao i zelenim dizajnom, ova kuća ima i prekrasan pogled na planinsko okruženje što je takođe bila ideja vodilja za oblikovanje objekta. Bogate vizure prema okruženju omogućene su zahvaljujući velikim rasponima i otvorima u fasadi što je posledica skeletnog sistema gradnje.

Grejanje na geotermalnu energiju

Na zahtev klijenata izveden je ravan krov površine 200 kvadratnih metara kako bi se dobilo što više prostora za postavljanje solarnih panela. Višak dobijene energije koristiti se i za napajanje električnog automobila.

Međutim, tu nije kraj impresivnoj tehničkoj opremi. Grejanje u kući se vrši preko geotermalne energije kako bi se na još jedan ekološki način obezbedila toplota u hladnim zimskim danima.

Geotermalna energija obezbeđuje grejanje na ekološki način u hladnim zimskim danima.

Kuća je organizovana kao sklop dve stambene jedinice. Veća jedinica od 220 kvadratnih metara se nalazi na spratu, dok je druga dvospratna jedinica uređena kao manji stan.

Od garaže stan

Umesto klasične garaže, postoji otvorena garaža kroz koju se prolazi kako bi se ušlo u kuću. Ovaj prostor bi u budućnosti mogao da postane još jedan stan, piše Inhabitat.

Vino i sir

Kroz čitavu kuću je organizovano mnoštvo funkcionalnih prostora opremljenih luksuznim dodacima poput vinskog podruma ali i specijalne ostave za sir. Ipak je ova kuća u Švajcarskoj…

Grafički prilozi

Osnova prizemlja kuće
Osnova sprata kuće

Foto: Lionel Henriod

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *