Opustošeni Krajstčerč dobio je novu biblioteku koja zemljotres neće tako lako srušiti; Foto: Adam Mørk
Građevinarstvo

Zidovi u ovoj biblioteci se ljuljaju kako bi se zgrada zaštitila od zemljotresa

Gradska biblioteka čija je izgradnja koštala 80 miliona evra, jedan je od nekoliko velikih javnih projekata u sklopu procesa revitalizacije novozelandskog grada Krajstčerč.

Gotovo osam godina nakon niza razornih zemljotresa koji su opustošili grad Krajstčerč, po projektu danske arhitektonske firme Schmidt Hammer Lassen Architects podignuta je bilioteka kao jedan od devet ključnih projekata koji su deo plana revitalizacije grada poznatog po kulturi, umetnosti i prelepoj okolini.

Nova gradska biblioteka predstavlja simbol nade, zajedništva i ponovnog rađanja, pa je i koncept njenog projekta zasnovan je na otpornosti i održivosti. Naime, ova zgrada projektovana je tako da može da odoli veoma jakim zemljotresima.

Kombinacija masivnih betonskih zidova i čeličnih kablova omogućavaju da se u toku potresa zidovi zaljuljaju i zatim vrate u prvobitan položaj

Nova gradska biblioteka, koja sa svojih pet spratova zauzima površinu od 9.500 kvadratnih metara, građena je tako da se osigura od budućih razornih zemljotresa.

Inženjeri iz firme Lewis Bradford Consulting razvili su visokootporni seizmički sistem kojeg čini kombinacija masivnih betonskih zidova i čeličnih kablova koja omogućavaju da se u toku potresa zidovi zaljuljaju i zatim vrate u prvobitan položaj što smiruje amplitudu seizmičkih sila. Svaki zid ankerovan je za temelje prednapregnutim kablovima silom od 1.000 tona. Ovaj mehanizam daje garanciju da će objekat imati minimalna strukturalna oštećenja, čak i prilikom veoma razornih zemljotresa.

Dizajn kao počast kulturi

I samim dizajnom biblioteke je odata počast kulturnom nasleđu grada kao i lokalnom maorskom narodu. Oblik fasade kao i umetnički radovi na spoljnom omotaču ukrašeni su lokalnim motivima, a posvećeni su rađanju novog doba i svetlijoj budućnosti.

U saradnji sa maorskim udruženjima arhitekte su odale počast maorskom narodu kroz građevinske materijale ali i kroz unutrašnju organizaciju i formu objekta. Tako su terase biblioteke usmerene pogledom ka znamenitostima maorskog naroda kao što su planina Grey i Hawaiki.

Obnavljanje duše grada

„Tūranga je vrsta višestranog projekta koji povezuje arhitektonske težnje i ogromno kulturno nasleđe. Bila je čast dizajnirati projekat koji ne samo da ispunjava potrebu za novom centralnom bibliotekom, već je njegova misija i obnavljanje duše grada koja je protkana i kulturnim nasleđem lokalnog maorskog naroda.“ – rekao je Morten Schmidt, jedan od osnivača Schmidt Hammer Lassen.

Foto: Adam Mørk / Schmidt Hammer Lassen

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *