Ova procedura važi za objekte klase A, odnosno do 400 kvadrata; Foto: Gradnja.rs
Izvođenje

Od placa do početka gradnje porodične kuće u 6 koraka

Ako ste u kategoriji „gradim kuću“, „imam plac i šta dalje“, ili se prosto pitate: „Šta mi od papirologije treba da krenem u izgradnju?“ – ovo je tekst za vas.

Ukoliko to već niste znali, za svaku kategoriju objekta procedura je različita. Ova procedura o kojoj je reč važi za porodični objekat „A kategorije“, što znači do 400 m2 i spratnosti Po+P+1+Pk (podrum, prizemlje, sprat i potkrovlje).

Od placa do početka gradnje porodične kuće čeka vas 6 koraka. Sami koraci se brzo i lako prolaze kada na vreme pripremite svoje papire i imate dobru saradnju sa projektantom koji vodi vaš projekat.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kako do kuće ili vikendice na vašoj omiljenoj lokaciji. Foto: Gradnja.rs

Koraci koji vas očekuju na putu izgradnje porodične kuće su:

 1. Informacija o lokaciji
 2. Idejno rešenje (IDR)
 3. Lokacijski uslovi
 4. Projekat za dobijanje građevinske dozvole (PGD)
 5. Građevinska dozvola
 6. Prijava radova

U daljem delu teksta pogledajte koji korak šta podrazumeva.

1. Informacija o lokaciji

Prvi korak u nizu je Informacija o lokaciji. To nije obavezan dokument, ali preporučujemo da ga ne preskačete. Time biste sebi uštedeli i vreme i puno živaca.

Da se izvadi ovaj dokument košta, ali vam on svakako treba u razgovoru sa arhitektom. Svaki ozbiljan arhitekta, koji želi da uradi po propisima i da stoji iza onoga što je uradio, tražiće vam ovaj dokument. Na taj način nećete plaćati projekat koji ne možete da upotrebite.

U Informaciji o lokaciji naćićete puno odgovora na pitanja:

 • Da li uopšte možete da gradite?
 • Koja je spratnost dozvoljena?
 • Koliko maksimalno kvadrata možete da gradite?
 • Da li postoje neka ograničenja?

Informacija o lokaciji može da se pribavi elektronski za neke gradove (recimo, za Novi Sad). To obavezno proverite pre nego što fizički odete da podnesete zahtev. U većim gradovima, ako ne može onlajn, onda idete u Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, a u manjim mestima, ako nemaju sekretarijat, onda u nadležnoj opštini.

Informacija o lokaciji može da se pribavi za bilo koju parcelu, ne morate biti vlasnik parcele. Ako kupujete plac, ove informacije su vam dragocene. Nećete trošiti svoje vreme na kupovinu placa na kome ne možete da gradite svoju kuću iz snova.

2. Idejno rešenje (IDR)

Idejno rešenje jeste dokument (projekat), koji vam je potreban za treći korak. Projekat izrađuje projektantska firma. Projektant je najčešće arhitekta, a može biti i projektant konstrukcija ili inženjer visokogradnje. Uslov je da projektant mora imati odgovarajuću aktivnu licencu (300, 301, 302 ili 310, 311 i  317,  za porodične kuće do 300 m2).

Projektant treba vaše zahteve i očekivanja da uskladi sa važećim propisima i planovima za područje gde se vaš plac nalazi. Sve informacije o propisima, ograničenjima i uslovima za gradnju projektant može naći u Informaciji o lokaciji (korak 1).

Idejno rešenje se uz ostalu dokumentaciju elektronski predaje preko eUprave, da bi se dobili Lokacijski uslovi (korak 3).

Prvo izvadite lokacijske uslove da biste znali šta smete da zidate; Foto: Gradnja.rs

3. Lokacijski uslovi

Lokacijski uslovi su zvanični dokument, tj. predstavljaju upravni akt koji daje zvanična pravila za gradnju. Može ga pribaviti bilo koje lice koje podnese zahtev, ne mora biti vlasnik parcele.

Lokacijski uslovi se dobijaju elektronski tako što se Idejno rešenje (IDR) zajedno sa dokazima o uplaćenim taksama (za neke parcele potrebna je i Kopija plana) predaje elektronski preko Centralno informacionog sistema (CIS). Ovaj postupak najčešće obavlja arhitekta za vas.

Dokument sadrži podatke iz idejnog rešenja u delu gde su pravila građenja, ali sadrži i dokumentaciju javnih komunalnih preduzeća. Naime, svako javno komunalno preduzeće izdaje svoje uslove za projektovanje i priključenje.

Nakon ovog dokumenta pristupa se izradi PGD-a (Projekta za dobijanje građevinske dozvole).

4. Projekat za dobijanje građevinske dozvole (PDG)

Projekat za dobijanje građevinske dozvole isto izrađuje projektantska firma na osnovu idejnog rešenja (korak 2) koje se sada mora usaglasiti sa uslovima koje ste dobili u dokumentu Lokacijski uslovi (korak 3). U ovom projektu se definiše objekat u celosti.

To znači da se definiše konstrukcija, materijali, mesto priključaka na struju, priključak na vodovod i kanalizaciju … On se predaje elektonski uz dodatnu dokumentaciju i plaćene takse kako bi se dobila Građevinska dozvola (korak 5).

Projekat za dobijanje građevinske dozvole izrađuje projektantska firma na osnovu idejnog rešenja

5. Građevinska dozvola

Građevinska dozvola se izdaje od strane nadležnog organa lokalne samouprave. Na ovaj dokument najčešće se čeka 5 dana.

Građevinska dozvola prestaje da važi ako se ne krene sa građenjem objekta u roku od tri godine od dana pravosnažnosti Rešenja kojim je izdata Građevinska dozvola. Ukoliko sebi rešavate stambeno pitanje ova dozvola može da se produžava.

Ovde je bitno da znate da kada dobijete Građevinsku dozvolu, da obavezno proverite da li su dobro upisani svi vaši podaci.  Kada je Građevinska dozvola u vašim rukama, predlažemo da se častite i na par dana se odmorite od papirologije.

6. Prijava radova

Prijava radova se vrši kod organa koji je izdao građevinsku dozvolu. U prijavi radova navodi se datum početka i rok završetka građenja. Rok za završetak građenja počinje da teče od dana podnošenja prijave.

CEOP procedura

Od placa do početka gradnje porodične kuće svi zahtevi (za Informaciju o lokaciji, Lokacijske uslove i Građevinsku dozvolu) kao i prijava radova vrše se preko CIS-a. CIS je skraćenica za Centralni informacioni sistem. Zahtev podnosite na ovom  sajtu.

Svoj zahtev možete uvek da pratite preko CEOP-a (Centralna evidencija objedinjene procedure) na ovoj strani.

Srećno na CEOP-u. Trebaće vam… Foto: screenshot

Da mirno spavate

Kao što je u početku teksta istaknuto, navedena procedura od 6 koraka važi za porodični objekat „A kategorije“, što znači do 400m2 i spratnosti Po+P+1+Pk (podrum, prizemlje, sprat i potkrovlje).

Kada se krene sa papirologijom, onda idite korak po korak, nemojte da preskačete korake ako želite legalno da gradite i da mirno spavate. Uvek je jeftinije da rasčistite papire i da uradite projekat sa kojim ste u potpunosti zadovoljni, a ne da ispravljate na licu mesta i tako duplo plaćate i gubite više vremena.

Iako je za sve objekte „A kategorije“ procedura slična, postoje pojedinačni elementi i situacije koje su ipak različite. Ukoliko imate još nedoumica u vezi građevinskih procedura i neophodne dokumentacije, vaše pitanje možete ostaviti u komentaru.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

15 komentara

 1. Jelena

  Ja sam još uvek daleko od toga. U fazi sam – čekam da mi ‘solis’ nađe nešto odgovarajuće, pa da onda razmišljam šta ću dalje. Htela bih neku vikendicu, mada nemam mnogo para, pa razmišljam možda o nekoj montažnoj kućici. Videćemo. Ali, dobro je da sam ovaj tekst videla na vreme. Hvala vam 🙂

 2. Dragi

  Koja je procedura za dobijanje dozvole(resenja) za postavljanje kontejnera za stanovanje
  a. na izbetoniranu podlogu
  B. na stubice(gredice)

  Da bi isti mogao da se prikljuci na el energiju i ostalu kom infrastrukturu

  1. Aleksandra Koneski Mladenović

   Ista kao i za bilo koju drugu kuću.

  2. Aleksandra Koneski Mladenović

   Procedura dobijanja dozvole za kontejner je Ista kao i za bilo koju drugu kuću.

 3. Zoran

  Bravo za tekst, retko gde se ovo može naći ovako sažeto i razumljivo.

 4. Dusan

  Veliko hvala za ovaj clanak. Da li znate koliko cela ova procedura od 6 koraka moze da traje vremenski?
  Da li u koraku pribavljanja Lokacijskih uslova posto verovatnoca da se ne odobri gradnja objekta i koji bi to mogli biti slucajevi (navest samo kao primer jedan ili dva slucaja najvise)?

  Unapred zahvalan,

  1. Aleksandra Koneski Mladenović

   Nema na čemu. Da postoji. Najčešće je to kada nije donesen plan na osnovu koga može da se gradi, ali to već možete saznati ako prvo izvadite informaciju o lokaciji.

   Drugi slučaj bi recimo bio da je planom na tom mestu planirano zelenilo ili neka druga namena koja nije izgradnja

   Treći slučaj bi bio ako nemate izlaz na put, ako parcela ne zadovoljava uslove za gradnju, recimo nema dovoljnu kvadraturu, nema dovoljnu širinu kojom izlazi na put …

   Pogledajte moj članak o Informaciji o lokaciji
   https://www.gradnja.rs/informacija-o-lokaciji-sta-smem-da-gradim-na-placu/

 5. Dejan

  Pretpostavljam da „infomraciju o lokaciji“ u Beogradu i dalje nije moguće pribaviti onlajn?

  1. Aleksandra Koneski Mladenović

   Nije još uvek moguće pribaviti online.

 6. Gordana

  U seoskom području u sumskom delu na 15 ari zemljišta dali je mogućei pr avno gradnjea vikendice.?

  1. Aleksandra Koneski Mladenović

   To ipak morate da saznate preko Informacije o lokacija. Zavisi da li je šuma zaštićena ili nije i kako je plan sagledao taj prostor.

 7. Marko

  Postovana,da li je istina da kad se rusi stari objekat i predaje za izgradnju novog pored svih papira mora i elektrodistribucija da se pozove? I da li je istina da pomeranje strujomera koja preko 100000 dinara? Iako to vlasnik ne zeli da plati ili da izmesti po svojoj volji. Malo sam zbunjen sto se tice tih informacija i brutalne cene same elektrodistribucije

  1. Aleksandra Koneski Mladenović

   Ako ste napisali da ćete da se priključite na postojeći strujomer onda ne bi trebalo. Ako ste rekli da ćete izmestiti strujomer ili iz nekog razloga distribucija smatra da morate izmestiti onda mora i da elektrodistribucija. Cene oni sami određuju i jesu dosta skupi.

 8. Rada Momirovic

  Postovana, zanima me ako u dokumentu Informacija o lokaciji budu ispunjeni svi uslovi za gradnju kuce, tj. dozvoljena je gradnja. Da li postoji mogucnost da Lokacijski uslovi budu drugaciji u odnosu na ono sto je navedeno u Informaciji za lokaciju i da se desi da projekat ne bude odobren. Projekat u tom slucaju pretpostavimo ispunjava sve uslove navedene u Informaciji o lokaciji.

  1. Aleksandra Koneski Mladenović

   Može se desiti ako postoji mogućnost da se neki podaci različito tumače. Takođe postoji mogućnost da zbog uslova imaoca javnih ovlašćenja, recimo ograničenja kapaciteta, ne mogu se izdati lokacijski uslovi. Ovo je izuzetno retko i obično se u startu razjasne stvari. Bitno je da vam projektant ukaže na to da neke stavke se mogu različito tumačiti. Što se tiče imaoca javnih ovlašćenja, struja, voda, kanalizacija, … to obično stoji i u informaciji o lokaciji ako ima dodatnih ograničenja, ali dešava se da vas iznenade.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *