Izvođenje

Dimnjak: potrebne dimenzije i održavanje

Pre nego što se ogrejete, morate pravilno napraviti dimnjak i pravilno ga održavati. Evo par dobrih saveta.

Postoji mnogo razloga zbog kojih dimnjak i ložište ne rade ispravno, neki su banalni i možete sami da ih otklonite, a neki ipak zahtevaju intervenciju odžačara.

Visina dimnjaka

Da bi normalno funkcionisao, dimnjak treba da bude pozicioniran na visinu koja je uslovljena visnom krova i bližeg okruženja, npr. druge zgrade, drveta… Dimnjak na udaljenosti manjoj od 150 cm od slemena treba da ga nadvisi za najmanje 50 cm. Ukoliko je ta udaljenost veća od 300 cm, dimnjak može biti i niži od najviše tačke krova. Problem male visine dimnjaka izraženiji je kada duva vetar.

Međutim, i prevelika visina može biti problem, jer se tako smanjuje statička stabilnost. Efikasnost dimnjaka raste sa povećanjem njegove visine sve dok sile trenja ne postanu toliko jake da poništavaju efekat rasta. Zato, ukoliko se neposredno okruženje oko vaše kuće promenilo, obavezno pozovite dimničarsku službu da proveri funkcionalnost dimnjaka i, ukoliko je potrebno, sanira nepravilnosti.

dimnjak-1

Zaprljan dimnjak

Usled nagomilavanja čađi u dimnjaku se smanjuje prostor za ventilaciju ložišta. Da li ste znali da naslage debljine 1 cm mogu smanjiti promaju u dimnjaku za čitavih 15% u slučaju zidanog dimnjaka, i neverovatnih 30% ako se radi o uobičajenim prefabrikovanim dimnjacima. Zato je obavezno čistiti ga dva puta godišnje.

Zagušen dimnjak

Ovaj problem nastaje usled neodržavanja dimnjaka, kada on gubi svoju funkciju. Zagušenje može nastati gomilanjem depozita sagorevanja te drugih stranih tela koje je naneo vetar. Ptice i pčele gledaju na dimnjak kao na šuplje drvo i potencijalno utočište, pogotovo kada se dimnjak ne koristi duže vreme. Dimničari često nailaze na slučaj „naseljenih dimnjaka“, koji su ustvari puni lišća, grančica pa i mladunaca manjih životinja. U slučaju zagušenja ne pokušavajte sami da rešite problem, već pozovite profesionalnu službu.

dimnjak-2
Delovi dimnjaka

Vlažan ogrev

Pri kupovini drva ili uglja vodite računa da budu suvi i skladištite ih na mestu gde će biti zaštićeni od kiše i snega. Naime, ako je ogrev lažan, proizvodiće više dima nego toplote, pa tako dimnjak neće imati dobru promaju.

Prečnik dimnjaka

Nedovoljno veliki otvor otežava transport dimnih gasova a time i sagorevanje. Uobičajen otvor je 14×14 cm za kućna ložišta poput šporeta na drva ili peći za grejanje, odnosno 20×20 cm za kamine i centralno grejanje. Kada je otvor prevelik, javlja se kovitlac i povraćaj dima. Pošto ne postoji praktičan način da se poveća prečnik postojećeg dimnjaka, rešenje može biti u korekcijama otvorenog dela ložišta.

Održavanje dimnjaka

Neodržavanje dimnjaka dovodi do nagomilavanja produkata sagorevanja na njegovim zidovima. Prilikom sagorevanja čvrstog goriva nastaju naslage gari koje su opasne i po ljude i po okolinu jer se njihovim taloženjem povećava rizik od izbijanja požara, povećava emisija štetnih gasova i smanjuje efekat loženja. Postoje tri načina čišćenja dimnjaka: redovno čišćenje, spaljivanje i odgušenje. Redovno čišćenje vrši se mehaničkim putem, čeličnom četkom na sajli pri čemu se skidaju nataložene naslage čađi sa zidova dimnjaka. Čišćenje se može obaviti kroz vratanca na dimnjaku ili sa krova.

Dimnjak treba čistiti dva puta godišnje. Spaljivanje dimjaka je neophodno kada posle mehaničkog čišćenja ostanu određene količine smole na zidovima dimnjaka. Taj proces se mora neprestano kontrolisati i može biti veoma rizičan ukoliko ga ne izvršava profesionalni dimničar. Odgušenje dimnjaka se primenjuje kada postoji fizička barijera u dimnjaku koja se mora ukloniti. U dimnjaku se mogu naći komadi građevinskog ili prirodnog materijala (lišće i grane koje nanese vetar) ili gnezda manjih životinja (pčela, stršljena, ptica). Odgušenje dimnjaka ponekad zahteva ozbiljnu intervenciju dimničara.

Pogledajte još odgovora na probleme sa dimnjacima: vraćanje dima ili pojava smole na zidovima dimnjaka.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

32 komentara

 1. Miroslav

  Potrebna mi je pomoc oko sledece stvari,naime kupio sam kotao na cvrsto gorivo solid term 30 kw.
  Instaliran je u kotlarnici na dimnjak visine 8 metara.
  Problem je sto izbacuje veliku kolicinu dima na otvor kada ga otvorim da stavim drva.
  Temperatura vode jedva dostize 50 stepeni,ali to nije dovoljno.
  Unutrasnje dimenzije dimnjaka su 20×20.
  Drva su suva i stvarno ne znam o cemu se radi.

  Molim za pomoc.
  Hvala

 2. Milorad

  Imam pec Megal Bujanovac trajno zarecu 30kw,dimnjak Sidel F200 visine 7,5 m. Moj problem je kondenzacija koja se stvara u dimnjaku i peci. Zanima me u cemu je problem?

 3. Kule

  Milorade problem moze biti jer kotao treba da radi na temperaturi od 60-90 pa ako je ispod, moze biti ako je dimnjak u hladnom i neizolovan je i problem moze biti u vlaznom ogrevu.

 4. zoran

  Potrebna mi je pomoc oko prepravke dimnjaka ?

 5. sokobanjac

  Po pitanju kondezancije…moze biti puno razloga,a jedan od najvecih razloga je kako gorite vatru. Na slaboj vatri I niskim temperaturama napolje se stvara velika kondenzacija. Bitna stvar ako hocete sve da vam funkcionise kako valja je da OCISTITE odzak obavezno pre grejne sezone. Isto ako kroz vas odzak nije sve ravno I ima maltera koji strci on pravi dim da ide u vrtlog I da se zadrzava vise nego sto bi trebao unutra u odzaku tako se opet brzo nahvata cadj I opet isti problemi.

 6. Neša lepi

  Imam kotao Sime- solida 34kv, dimnjak P200mm, visine 10 m, kondenzuje i kotao i dimnjak, izlaz iz kotla je p140mm, uradio sam konusni prohromski ćunak ulaz 140 izlaz 160, kroz zid element za dimnjak 160mm i dimnjak 200mm.
  I poludeću neznam u čemu je stvar.
  MOLIM POMOĆ….

 7. marjan

  Zdravo imam kamin sa izlazom 145mm. imam probem kada otvorim vrata od kamina mnogo dimi, a dimnjak je 20x20cm. i visina 7m. Dali zna neko kolika treba da bude visina dimnjaka sa ovaj otvor da bi bolje radio ili je nesto drugo u pitenje.Pozdrav

 8. Зоран

  Да ли се у димњак сме уводити цев од аспиратора ? Унапред хвала.

 9. Dragan

  Poštovani,pošto smo kupili Alfinu peć 7 kW jesenas, problem je što strašno puši peć, po 1-2 puši dok napokon „proguli“, jučer smo skinuli sulenare i zaprepastili se da je doslovno katran nalijepljen i strugali ga, a i ispod rerne smo čistili i to je čvrsti katran, a sad curi crna tečnost kada peć napokon pođe raditi, stari je dimnjak i nema kapu, da li je to od kiše koja ulazi u dimnjak ili je nešto drugo posrijedi, sa starom peći nismo imali taj problem, obična „kRALJICA“ peć stara tipa,.Lijep pozdrav!

 10. Ljubomir

  Imam problem komsija je izgradio dimnjak koji nije propisane visine. Dim mi stalno ide u kucu i jako je zagusljivo pogotovo na spratu koji je u visini dimnjaka. Sta da radim kosija nece da povisi dimnjak a ja ne zelim da se svadjam al ni ne zelim da mi kuca bude puna dima

 11. Boro Muškinja

  Postovani

  Kupiosam idzak majstori ga montirali i sada kada je pala prva kisa on je spustio vlagu do kotla.Intere su jeme da li ga teba omalterisati.Visina je 7,5 m.Pozdrav.

 12. max

  zanima me kako da izbusim sidelov dimnjak sa cim je na

 13. vodotehnika

  Za povrat dima iz peći ili kamina je osnovno pravilo kod otvaranja vrata da se dovod zraka pojača i ako imate mogućnost prigušivača dima na izlazu iz kamina otvorite do kraja,
  a najvažnije je da se vrata otvore jako malo i onda se pričeka jedan trenutak dok se snizi potlak iz ložišta a onda se tek otvore vrata do kraja i tako ćete izbjeći povrat dima u proszoriju

 14. Sandić Miljan

  Da pitam tražim odgovor a radi se o sledećem: Odžak je dužine 8mm a dužina od ložišta je
  pet metara, preečnik odžaka je 20cm. Odžak nije funkcionalan , često dimi, dali ko zna da objasni u čemu je problem. Da možda nije u pitanju prevelik prečnik i li nešto slično. Ukoliko
  je u p’itanju prečnik dali se može redukovati. Visina odžaka prelazi polovinu krova.
  Unaprijed hvala na odgovoru Dragan — Pljevlja

 15. Baze

  Hteo sam da pitam imam gusan kamin ali dimnjak mi e sa dimenzije 14×14 i cesto zna da povrati dim i da drvo slabo gori a kad otvorim vratnica isto tako povraca dim i sad celo vreme drzim vratnicu za vazduh otvoreno do kraja i tako gori drvo ali mnogu brze…molim vas za neki savet i dali ce pomoci ako izgradim nov dimnjak od nadvoresne strane i koji dimenzii da bude ???

  1. nebojsa savic

   odzak treba da bude najmanje sirok kao izlaz na grejnom telu,jos bolje je kad je siri 20-ak posto,visina 7-8m

 16. Veca

  Moj problem je da mi se stalno vraca dim iz dimnjaka.Kad se vatra razgori nevraca se dim,ali kad negori jako vraca.Inace na tom dimnjaku su dva prikljucka,u prizemlju nema nikakvih problema.Mislila sam da je do peci,ali promijenila sam je(sad imam alfa 70)i stanje s nije promijenilo,sto znaci da je do dimnjaka.Dimnjak je promjera 14×14,unutrasnji i visi je od sljemena.
  Molim za savjet kako da tijesim problem?

 17. Dragomir

  Postovani,
  Grejem se na čvrsto gorivo drva + ugalj, gde koristim pećke svima poznate “ kreke „. Pre koji dan sam otvorio revizore na odžake gde sa video da se u njima nalazi smola tj katran. Video sam odmah da s običnom četkom to neću moći očistiti. Eto iz naj bolje želje da se spremim polako za zimu ja sad ne znam šta da radim.
  Interesuje me na koji način bi ja mogao ovo očistiti, kada je najbolje to da uradim ?
  Hvala.

 18. Kristijan

  Pozdrav,imamo problem od kako smo na kući zamenili prozore i spustili plafone,grejemo se na kamin,a preko njega razvucene cevi i radijatori centralno sa lozenjem iznutra! Problem je u tome što se dim vraća nazad,ali čim je neki prozor otvoren sve se normalizuje…

  1. Beli

   Ili aspirator ako je u istoj prostoriji , pravi vakum ..ili povremeno otvaranje prozora .treba mu kiseonik, vazduh za sagorevanje..znaci provetravati cesce

 19. Dragan

  Pozdrav postovani. Imam problem sa dimnjakom. Naime dimnjak ima dve komore od po 14cmx14cm na koje su povezana po dva stana. Inace u mom ulazu lozim samo ja. Dim prelazi iz jedne komore u drugu i kod komsije iznad mene dim izlazi iz plafona u kupatilu. Plafon u kupatilu nije malterisan nego je postavljen knauf. Lozim kotao na pelet cija je jacina 15kw a za taj kotak potreban je dimnjak dimenzija od fi 100 do fi 150 maksimum.

 20. Boba

  Molim za pomoc-
  Imam klasicno starinsko ogbjiste,sagradjeno u zatvorenoj prostoriji,sa sirokim lozistem i otvorom dimnjaka u plafonu od 60 x 40 cm.Iznad krova ima visinu od 1,6m.Problemse javlja kada se pali vatra dolazi do povracaja dima ,dok ne pocne da gori vatra.Dali postoji neka matematicka sema o visini donjeg otvora takozanih usta i visine dimnjaka.Molim za odgovor.

 21. vlado

  kako mogu smanjiti cug dimnjaka na peći na vratima dolazi do uvlačenja zraka iz prostorije a kad zatvorim taj prolaz za zrak onda vatra ne gori ..

 22. dragana

  Mamo pecku na pelet.interesuje me da li moze da se postavi na mesto za ventilaciju ged je aspirator.i

 23. Blagoje

  imam kotao alfa grande 37kw na pelet , propao mi je dimnjak i pusta na maleckim pukotinama , imam 3 resenja , koje je najbolje ?
  1. zakrpiti rupe sa nekim materijalnom
  2 ubaciti obicne limene cevi f120 kroz dimnjak
  3. ubaciti prohromske cevi (znam da je najbolje al je i preskupo )

  1. SharkMonk

   srusi dimnjak i napravi novi ako imaju pukotine dimnjak nece imati funkciju

 24. Nik

  Da li je ispravno izmalterisati odzak? I da li ce to pomoci njegovom ocuvanju i boljem radu?
  Unapred hvala

 25. Miroslav

  Potrebna mi je pomoć
  Zidam dimnjak
  Svakimajstor ima neku svoju teoriju i svinešto pametuju
  1.Na kojoj visini od poda se ostavlja rupa uodžaku za šporet
  2.visins dimnjaka od izlaza iz krova napolje
  3.Koliki prečnik dimnjaka treba da bude. Planiram da koristim peć na pelet išporet na drva
  Hvala

 26. Salif

  Pomoc
  Imam dimnjak za centralno grejanje otvor 20×20 a visina 13 metara ali želim da otvorim novi otvor na isti taj dimnjak na drugi sprat .
  Da li ce smetati taj novi otvor za centralno grejanje?

 27. Valentina

  Poštovani interesuje me imam kotao Solid term , grejemo se isključivo na drva visina kuce je 9 metra a visina dimnjaka od prohroma 6 m obim 160 , da li je visina dimnjaka dovoljna za ovu visinu kuce , unapred hvala na odgovoru

Ostavite odgovor

Obavezna polja *