Izvođenje

Most na Baliju napravljen ručno od bambusa

Kako napraviti lep most koji se savršeno uklapa u prirodnu okolinu? Napravite ga od prirodnih materijala!

Bambus se odavno koristi u Aziji kao izdrživ, jak i jeftin materijal koji se čak u uslovima zemljotresa može čak ponašati i bolje u odnosu na moderne materijale kao što je beton. Imajući u vidu da na zatezanje nosi skoro kao i čelik nije ni čudo je Zelena škola sa Balija došla na ideju da se napravi pravi pravcati most od upravo ovog prirodnog materijala.

Zelena škola sa Balija osnovana je 2008. godine kao međunarodni nastavni centar s ciljem da obuči studente iz celog sveta kako praviti energetski održive objekte. U kampusu, koji se prostire na 20 ari, nalazi se 75 objekata koji su u izgrađeni od bambusa a greju se na bio-dizel dok se struja dobija isključivo putem solarnih ćelija. Škola je nedavno uradila impresivni most od bambusa kako bi povezala udaljene školske ustanove.

  

Most, koji je dobio ime Milenijumski, urađen je ručno za samo četiri meseca koristeći skelu koja je takođe pravljena od bambusa. Most je sačinjen od 192 štapa od bambusa što simbolizuje 192 zemlje na svetu. Krov je prekriven slamnatom travom koja se može naći u okolini tako da su iskorišćeni svi materijali iz neposredne blizine.

Pogledajte kako je tekao tok gradnje:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Ana Ignjatovic

    wonderfull bridge …

Ostavite odgovor

Obavezna polja *