Poslovni prostor AFI City Zmaj pored auto-puta; Foto: Gradnja.rs
Izdvojeno, Izvođenje, Video

Dron snimio Zmaja: Kompleks od 31.000 kvadrata u Zemunu dobio konačne obrise

Izgradnja dva poslovna objekta temeljena na šipovima, sa rastojanjima stubova od impozantnih 8,4×8,4 metra, ušla je u završnu fazu.

Na prostoru nekadašnje industrije Zmaj u Zemunu, koja se nalazi između železničke pruge i auto-puta Beograd – Šid, pre dve godine kompanija AFI započela je izgradnju poslovnog kompleksa AFI City Zmaj od ukupno 69.000 kvadrata po projektu Bureau Cube Partners iz Beograda.

Sa ovim i drugim planiranim infrastrukturnim projektima, nova privredna zona postaće vrlo atraktivna, kako zbog planirane brze pruge, tako zbog budućeg železničkog kraka do aerodroma i planiranog terminusa druge metro linije, što je čini izuzetno primamljivom za razvoj različitih privrednih, poslovnih i komercijalnih delatnosti.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Pogledajte dron reportažu AFI CITY ZMAJ:

Završeni su svi grubi građevinski radovi, a u završnoj fazi su radovi na fasadi i ravnom krovu.

Naša ekipa posetila je ovih dana gradilište prve faze kompleksa (31.000 kvadrata), te saznala da su u prethodnom periodu završeni svi grubi građevinski radovi, a u završnoj fazi su radovi na fasadi i ravnom krovu.

Kao što se vidi na snimcima, trenutno su u toku radovi na spoljašnjem uređenju objekta (saobraćajnice i parkinzi, pešačke staze, zelenilo, mobilijar…), dok se u enterijeru vrše zanatski radovi na zajedničkim prostorima (stepenišna jezgra, toaleti i pretprostori liftova).

U toku su i instalaterski radovi na montaži sistema grejanja, hlađenja i klimatizacije, vodovoda i kanalizacije, te elektro-instalaterski radovi, a na gradilištu navode da su poslednjih dana najveći izazov uglavnom bili samo nepovoljni vremenski uslovi.

Temeljenje na bušenim šipovima

Što se tiče dosadašnjih radova, objekti u kompleksu su temeljeni na bušenim šipovima tipa CFA, prečnika Ø600 i Ø800 mm, a konstrukcija je klasična, armiranobetonska.

Vertikalni elementi su zidna platna (stepenišna i liftovska jezgra) i stubovi, dok su ploče klasične, livene na licu mesta, debljine 22cm i sa betonskim kapitelima i fasadnim gredama.

Kada su u pitanju najveći postignuti rasponi, na gradilištu navode da su osovinska rastojanja dominantnih vertikalnih elemenata 840 x 840 centimetara.

Prva faza AFI City Zmaj je pred završetkom; Foto: Gradnja

AB konstrukcija izvedena je modernim sistemskim oplatama, uključujući i PERi Sky Deck sistem oplate ploča.

Fasada je izvedena kao ventilisana, sa termoizolacijom od kamene vune i oblogom od kompozitnih aluminijumskih panela (na rastojanju od 8 cm od izolacije, kako bi se formirao ventilacioni sloj)

Staklene površine su izvedene od aluminijumskih profila u sistemu ASC, sa troslojnim staklo paketima, dok su prozorska krila izvedena u sistemu strukturalne fasade.

Cilj zlatni sertifikat

Ono što je specifičnost ovog projekta jeste to što je AB konstrukcija izvedena modernim sistemskim oplatama, uključujući i PERi Sky Deck sistem oplate ploča.

Materijali i oprema birani su da zadovoljavaju kriterijume zelene/održive gradnje, a objekat se sertifikuje po LEED standardu, a cilj je LEED Gold sertifikat.

Fazni projekat

Poslovni kompleks AFI City Zemun realizuje se kroz dve faze, tokom kojih je planirana izgradnja pet slobodnostojećih objekata, a svi objekti koji su se nalazili na lokaciji su srušeni.

Trenutnim projektom obuhvaćena je prva faza, koja podrazumeva dva objekta spratnosti Pr+4+Ps ukupne bruto površine blizu 31.000 m², dok bi u drugoj fazi kompleks bio proširen za još tri objekta od skoro 37.500 m².

Za potrebe prve faze planirana su 472 parking mesta na otvorenom, pošto je kompleks planiran bez podzemnih etaža.

Faktografija
projekat:

AFI CITY ZMAJ

investitor:

AFI

projekat:

Bureau Cube Partners

lokacija:

nekadašnja industrija Zmaj u Zemunu

površina obe faze:

69.000 kvadrata

spratnost:

Pr+4+Ps

početak:

2022.

stanje:

mart 2023.

rok:

proleće 2023.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *