Arhitektura, Izdvojeno

Neboder od transportnih kontejnera koji su odslužili svoj vek

U Indiji će se graditi zgrada visine čak 100 metara sastavljena isključivo od metalnih kutija.

Transportni kontejneri su sve popularniji u arhitekturi i to posebno u siromašnijim zemljama gde je velikom broju ljudi potrebno napraviti nekakav krov nad glavom. Stoga je arhitektonska firma Ganti zajedno sa Associates Design odlučila da isprojektuje neboder od 32 sprata u kojem će svoj dom naći više od stotinu ljudi.

neboder-kontejneri-01

Pošto kontejneri ne bi mogli sami da nose teret cele zgrade, oni će se osloniti na čeličnu konstrukciju. Transportni kontejneri će se i međusobno povezati kako bi se dobila veća stabilnost celog objekta, piše ArchDaily.

neboder-kontejneri-05

Kontejneri će se ređati smaknuto u odnosu jedan na drugi, tako da će se dobiti razigrana fasada. Kada se na to doda da će i svaka metalna kutija biti ofarbana drugačijom bojom kao i da će solarni paneli krasiti južnu fasadu, nema sumnje da ovaj će neboder biti veoma vizuelno zanimljiv.

neboder-kontejneri-03

Jedan stan biće sastavljen od tri međusobno povezana kontejnera u kojima će se naći dnevni boravak, kuhinja, trpezarija, spavaća soba, dečija soba, radna soba i kupatilo. Stanovi će biti postavljeni oko centralnog jezgra kojeg čini metalno stepenište i liftovi.

neboder-kontejneri-04

Neboder od transportnih kontejnera koji su odslužili svoj vek biće i prilično energetski efikasan. Pored već spomenutnih solarnih panela, tu je u LED rasveta koja štedi struju, turbine na vetar, koji će takođe da prave elekričnu energiju, i paravani ručno pravljeni od terakote koji štite enterijer od pregrevanja i jakih vetrova.

neboder-kontejneri-06

Neboder od metalnih kutija gradiće se u siromašnom delu Mumbaija.

neboder-kontejneri-02

Pogledajte i kako izgleda studentski dom od kontejnera 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *