Konstrukcije

Kako izgleda najveći generator talasa na svetu

Generator talasa služiće naučnicima da civilizaciju bolje zaštiti od poplava.

Kada pomislimo na veštačke talase uglavnom prvo pomislimo na akva-parkove i zabavu u vodi. Međutim, Delta Flume zapravo je objekat za testiranje plovila i objekata na udare talasa. U njega može da stane devet miliona litara vode a generator može da napravi talase visine i do sedam metara.

Na jednom kraju betonskog korita, dužine 291 metar, dubine 9,5 i širine 5 metara, nalazi se genetor koji je zapravo jedno čelično peraje koje se pomera napred i nazad i tako stvara talase. S druge strane, se može nalaziti sve… sem plivača. To mogu biti plovila koja se testiraju na uzburkane vode mada će se najćešće koristiti za testiranje struktura i sistema za zaštitu od poplava, piše BBC.

Veoma je važno da dimenzije ovog generatora talasa budu tako velike. Do sada naučnici nisu imali ovako velika test postrojenja pa su morali da prave umanjene modele probnih sistema kako bi ih mogli koristili s manjim generatorima talasa. Međutim, materijali poput peska, vode, gline ili trave imaju drugačija svojstva u manjim uzorcima pa rezultati nisu bili tačni. Ovaj masivni generator bi trebao da reši taj problem.

Nije slučajno da je ovaj objekat podignut baš u Holandiji. Ova severna zemlja ima veoma čestih problema s izlivanjem reka i jezera pa je tako od 1953. godine do danas izgubljeno 1.800 života zbog ovih nepogoda. Podizanje generatora talasa bi trebalo naučnicima da omogući bolje uslove za projektovanje sistema koje će ljude i gradove sačuvati od poplava.

generator-talasa-05

Jedna studija kaže da će usled klimatskih promena preko 600 miliona ljudi godišnje biti ugroženo od poplava što bi moglo da ima stravične posledice na populaciju i svetsku ekonomiju. Zato je ulaganje u ovakva test-postrojenja više nego opravdana.

generator-talasa-04

Generator talasa priključen je na mrežu snage 1,9 MW.

generator-talasa-03

Pogledajte i kako se barijerama na Temzi London štiti od poplava.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *