Konstrukcije

Ovu umetničku galeriju od reciklirane opeke podigli su roboti

Iako smo do sada viđali samo prototipove, robotizovani zidari počinju sa osvajanjem gradilišta.

Umetnička galerija od 200 kvadrata u Šangaju po projektu biroa Archi-Union Architects podignuta je uz pomoć robota koji je za zidanje koristio opeku sa obližnjih srušenih objekata.

Uz kompjuterski zadate koordinate i komande, roboti zidari podigli su kompletnu zidanu konstrukciju dok je hala zatvorena drvenim testerastim krovom.

Ova galerija ima veoma kompeksnu fasadu koju ni veoma iskusni zidari ne bi tako lako napravili.

 

Robotizovani zidari nisu novost. Napredne digitalne tehnologije građenja robotizovanim mašinama iz godine u godinu se usavršavaju zahvajujući napretku softvera i materijala. Robot iz Australije zida celu kuću za samo dva dana, švajcarski Fabricatora uči na gradilištu, dok je u ovom slučaju korišćen RobMade, o kojem smo već pisali, sigurno jedan od najnaprednijih rešenja. U pitanju je robot izuzetnih karakteristika i besprekornih krajnih rezultata. Tako i ova galerija ima veoma kompleksnu fasadu koju ni veoma iskusni zidari ne bi tako lako napravili.

Postupak zidanja robotom

Zahvaljujući robotici, izložba Chi She u Šangaju održaće se u veoma zanimljoj hali od reciklirane opeke koja ujedno i skreće pažnju na održivost u gradnji i zaštitu životne sredine.

Foto: © Su Shengliang

Povezani članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *