Izdvojeno, Svetski projekti

Asimetrična kuća u Holandiji s novim pristupom održivoj gradnji

Ovaj objekat oblikovan je tako da izgleda kao kameni blok koji upotpunjava ravničarski pejzaž.

Holandski biro Global Architects potpisuje projekat moderne vile koja značajno odstupa od izgleda tradicionalnih kuća s kosim krovom. Vila je monolitna struktura čiji je oblik u potpunosti prilagođen održivoj gradnji a savremena oprema, poput geotermalne pumpe i solarnih kolektora, samo upotpunjava njen bogat energetski pasoš.

Svaka fasada zapravo je u direktnoj vezi sa različitih uslovima koje kreira lokacija. Otuda i tako zanimljiv oblik kuće.

 

Kuća inspirativno nazvana House as a Rock (kuća kao kamen, prev.eng) smeštena je na severu Holandije na obali reke i okružena ravničarskim terenom pokrivenim travom. Želja klijenta bila je dobije savremenu i minimalističku vilu koja maksimalno iskorišćava prirodnu svetlost ali i pogled ka okruženju a posebno vodi.

Kako bi odgovorili ovim zahtevima, arhitekte su osmislile asimetričnu kuću sa velikim prozorima ali ipak dovoljno ušuškanu da ukućanima obezbedi privatnost. Južna fasada ima najveće otvore kako bi se što više svetlosti propustilo u enterijer a i da bi se otvorio pogled ka reci. Svaka fasada zapravo je u direktnoj vezi sa različitih uslovima koje kreira lokacija. Otuda i tako zanimljiv oblik kuće.

„Kao što je svaka fasada drugačija, tako nijedna prostorija u ovoj kući nije ista,“ navode arhitekti. „Svetlost, prostor, pogledi i jedinstveno stanovanje su srce ovog projekta,“ dodaju oni za Inhabitat.

Kako bi se uklopila u pejzaž, kuća je urađena u neutralnoj koloritnoj paleti sa ciglom boje peska. I enterijer je dosta nenametljiv a krase ga materijali kao što su beton, drvo, metal, kamen i staklo koji su odlična podloga za živopisna umetnička dela.

Kuća se napaja geotermalnom pumpom postavljenoj na dubini od 135 metara a radijalno podno grejanje ujedno i hladi prostorije. Za dodatnu električnu energiju, tu su solarni kolektori tako da ova izolovana kuća nikada neće biti negostobljiva za njene vlasnike.

Foto: © Mirko Merchiori

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *