Arhitektura, Izdvojeno

Ovako će izgledati najveća ekološka oaza na planeti

Po željama sultana Kabus ibn Said el Saida, u Omanu će biti izvedena botanička bašta u čast biljne raznolikosti ove bliskoistočne zemlje.

Stotine ugroženih biljnih vrsta imaće svoj novi dom u okviru botaničke bašte za čiju će izgradnju biti zadužene arhitektonsko-građevinski giganti: Grimshaw Architects, Arup Engineering i Haley Sharpe Design. Ova impresivna ekološka oaza biće smeštena na 35 kilometara od Maskata, glavnog grada Omana, i postaće novi centar za obrazovne i istraživačke projekte iz oblasti botanike.

Prilikom projektovanja pazilo se na uticaj sunčeve svetlosti, na ventilaciju, kao i na efikasno navodnjavanje biljaka.

Grimshaw Architects i Arup Engineering su projekat nove botaničke bašte, koju pored zelenih oaza čine i brojni prateći objekti, integrisali u postojeći brdoviti teren koji se nastavlja na ravnicu, piše Designboom.

Složena organizaciona i sadržajna šema morala je biti uspostavljena tako da ujedno omogući udobnost posetiocima ali i da se ispoštuje svi ekološki zahtevi.

Prilikom projektovanja pazilo se na uticaj sunčeve svetlosti, na ventilaciju, kao i na efikasno navodnjavanje biljaka.

Biodiverzitet na prvom mestu

„Botanička bašta u Omanu je zapanjujuć projekat s mnogo isprepletanih kulturoloških i ekoloških slojeva. Po svojoj veličini i botaničkoj raznolikosti biće najveća na svetu, a nama je bila čast da kao arhitekte radimo na projektu koji za cilj ima očuvanje biodiverziteta koji ujedno predstavlja ključni aspekt dizajna.“, rekao je Keith Brewis iz Grimshaw Architects.

Najdivniji projekat na svetu

„Mi u Arupu smo uživali u ovom izazovu koji je uključivao osmišljavanje prirodnih i autentičnih pejzaža, kao i imitiranje hladnih i maglovitih godišnjih perioda koje se u ovim oblastima nazivaju khareef. Više od 700 inženjera bilo je zaduženo da pronađe rešenja koja bi odgovaralo ovom ambicioznom zadatku. Botanička bašta u Omanu će sigurno biti jedan od najdivnijih projekata na svetu.“, izjavio je rukovodilac projekta Ed Clarke.

Botanička bašta u Omanu biće otvorena za javnost, dok će je brojni stručnjaci koristiti kao teren za svoja istraživanja.

Rendering: Arup / Grimshaw Architects

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *