Arhitektura

Saznajte kakva je veza između zidnih satova, brutalizma i poskupljenja nafte

Ovi satovi vraćaju vreme u prošlost… bar kada je arhitektura u pitanju.

Tradicionalni sat sa pticom kukavicom, ima novi brutalan izgled. Umetnik iz Frankfurta, Guido Zimmermann, svoju ljubav prema kontroverznom modernističkom pravcu – brutalizmu – pretočio je u tradicionalne zidne satove. Njegova serija satova nazvana Cuckoo Blocks inspirisana je arhitekturom s kraja 60-ih godina prošlog veka, ali je zapravo to manje osvrt na brutalizam s estetske strane, koliko je to odgovor na smanjenje srednje klase uzrokovano povećanjem cene nafte.

Hotel La Flaine arhitekte Marcela Breuera pretvoren u zidni sat

Satovi predstavlja sliku današnjeg života u stambenim blokovima u kojima sve manje ima srednje klase i to, kako umetnik kaže, zbog poskupljenja cene nafte.

Kroz formu sata predstavljena su dva brutalistička objekta, hotel La Flaine arhitekte Marcela Breuera i londonski Glenkerry House, arhitekte Ernoa Goldfingera, piše ArchDaily.

S jedne strane imamo hotel koji je nezgrapno nasađen u netaknutom prirodnom okruženju Alpa, s druge strane imamo Glenkerry House – tipičan primer blokovske izgradnje u centru Londonu u kojima je nekada živela srednja klasa. Danas prosečan žitelj Londona ne može da priušti sebi takav luksuz da živi u ovakvoj zgradi.

 

Londonski Glenkerry House, arhitekte Ernoa Goldfingera

Slika današnjeg života

Tradicionalni sat sa pticom kukavicom se tokom ne tako davne prošlosti smatrao simbolom prosperiteta srednje klase i nekom vrstom luksuznog predmeta u domu jedne porodice. Međutim, verzija Cuckoo Blocks predstavlja sliku današnjeg društvenog i urbanog života u stambenim blokovima u kojima sve manje ima srednje klase, i to kako umetnik kaže velikom zaslugom zbog poskupljenja cene nafte.

U okviru serija Cuckoo Blocks postoji i kućice za ptice.

Rad umetnika Guido Zimmermanna možete pratiti preko njegovog Instagram i Fejsbuk profila, kao i na njegovom sajtu.

Guido Zimmermann: Satovi kao odgovor na propadanje srednje klase

Foto: Guido Zimmermann

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *