Gradilište Tržnog centra Promenada; Foto: Ferenc Kovač, Aerodron
Građevinarstvo, Izdvojeno

5 kapitalnih projekata u Novom Sadu zbog kojih nestaje betona u gradu

Zgrada Radio-televizije Vojvodine, Novi Žeželjev most, Naučno-tehnološki park, Pupinova palata ali i Tržni centar Promenada velika su gradilišta oko kojih se diže prašina… bukvalno!

Evidentno je da je u Beogradu, Vojvodini ali i u turističkim centrima poput Zlatibora, pojačana građevinska aktivnost što se jasno može videti na našoj Mapi gradilišta. Više je razloga zašto je oluja građevinskih investicija stigla u Srbiju, a ovog puta ćemo se posebno osvrnuti na buđenje građevinske industrije u Novom Sadu.

Izuzev brojne stanogradnje koja se odvija i u najužem gradskom jezgru, poput ogromne Pupinove palate, u vojvođanskoj prestonici se realizuju još nekoliko kapitalnih projekata zbog čega je u pojedinim momentima došlo do nestašice betona u gradu. To se posebno osetilo prilikom izgradnje betonske dijafragme na Promenadi – novom tržnom centru u gradu koji se gradi nadomak SPENS-a. Ovaj šoping kompleks je sada uveliko iznad zemlje, a to se lepo može videti na snimcima iz vazduha koje smo dobili zahvaljući Ferencu Kovaču iz Rumenke. Šta se još može još iz vazduha pogledajte u našem članku u kojem predstavljamo vam 5 kapitalnih projekta u Novom Sadu zbog čega je grad u prašini.

 

Novi Žeželjev most – Uskoro otvaranje?

Iako je saobraćaj preko novog železničkog mosta (koji će se možda zvati Most Nade ili most Kralja Aleksandra Karađorđevića, a možda će čak i ostati „Žeželj“) prošao testove opterećenja pa je preko njega prešao i prvi voz, on još uvek nije otvoren za drumski saobraćaj. Pristupni putevi ka mostu završeni su i uskoro kreće asfaltiranje što znači da se jedino čeka još tehnički prijem i upotrebna dozvola koja je neophodna da bi se most mogao da se koristiti. Međutim, to se verovatno neće skoro desiti pa će most verovatno biti zvanično otvoren i pušten u saobraćaj pre dobijanja svih saglasnosti. Svejedno, gradilište mosta deluje impresivno iz vazduha:

Foto-galerija:

Foto: Ferenc Kovač, Aerodron
Foto: Ferenc Kovač, Aerodron
Foto: Ferenc Kovač, Aerodron
Foto: Ferenc Kovač, Aerodron
Foto: Ferenc Kovač, Aerodron
Foto: Ferenc Kovač, Aerodron
Foto: Ferenc Kovač, Aerodron
Foto: Ferenc Kovač, Aerodron

 

Naučno-tehnološki park – Programeri & betoni

Novi Sad je postao grad programera. Pored brojnih kompanija poput DMS-a, Vega IT, Execom, Eipix, 3Lateral, uskoro stiže i Continental. Ali tu nije kraj! U okviru novosadskog kampusa gradi se zgrada od 29.000 kvadrata u kojoj će se zaposliti još oko 3.000 novih inženjera. Ukoliko se zgrada izvede po projektu, biće to jedna od lepših savremenih zgrada u Novom Sadu. Impresivna betonska konstrukcija nadvila se nad Fruškogorskom ulicom, a kolikom projektu se tu radi možete videti na sledećim fotografijama.

Foto-galerija:

Foto: Ferenc Kovač, Aerodron
Foto: Ferenc Kovač, Aerodron
Foto: Ferenc Kovač, Aerodron
Foto: Ferenc Kovač, Aerodron
Foto: Ferenc Kovač, Aerodron
Foto: Ferenc Kovač, Aerodron

 

Zgrada Radio-televizije Vojvodine – Na temeljima srušenog objekta

Nakon što smo se preko makete uverili da će na Mišeluku nići prilično velika zgrada (za prilično slabo gledanu televiziju), radovi na novom sedištu Radio-televizije Vojvodine krenuli su krajem prošle godine. Zgrada će imati pet televizijskih i šest radijskih multifunkcionalnih studija i prostiraće se na 17.530 kvadratnih metara. Kako se navodi na sajtu RTV-a, koji ima posebnu stranicu posvećenu izgradnji zgrade, što pohvaljujemo, prva faza radova trebalo bi da bude završena početkom 2019. godine. Po svoj prilici, ovaj ambiciozni dinamički plan bi mogao da bude ispunjen jer je nedavno izlivena ploča drugog sprata. I u ovom slučaju, radi se masivnoj skeletnoj konstrukciji od armiranog betona.

 

 

Pupinova palata – Betoniranje u užem jezgru grada

Objekat o čijem uticaju na arhitekturu grada će se tek raspravljati, još je jedan megalomanski projekat koji guta velike količine betona. Pupinova palata u najužem gradskom jezgru, uglavljena na mestu nekadašnje Novosadske (Erste) banke, zauzima čak 43.500 kvadrata na kojima će biti raspoređeno 170 stambenih jedinica dok je ostatak rezervisan za poslovni prostor. Dominantni objekat je soliter od 12 spratova, na uglu Narodnih heroja i Bulevara Mihajla Pupina, vizuelno će parirati zgradi Pošte – delu arhitekte Dragiše Brašovana. Pupinova palata odaje počast nekadašnjoj zgradi tako što će u prizemnom delu nove strukture, poput kulisa, biti dodata fasada originalnog objekta. Ostaje da se vidi kako će ovo hibridno rešenje zaista izgledati.

 

Tržni centar Promenada – Glavni „krivac“ za nestašicu betona

Preko puta Merkatora i tik uz SPENS, Novi Sad dobija još jedan tržni centar koji će, naravno, biti najveći tržni centar u gradu. Zapravo, on je toliko velik da će sa svojom površinom od 150.000 metara kvadratnih biti veći od svih postojećih tržnih centara zajedno! Masivna betonska konstrukcija rađena na licu mesta, izvodi se od monolitnih armirano-betonskih stubova i spregnute hi-bond međuspratne konstrukcije koja se sastoji od profilisanog lima i sloja betona. Međutim, jedan drugi element bio je glavni „krivac“ za nestašicu betona u gradu – to je bila dijafragma.

Radi se zapravo o betonskom zidu spuštenom na kotu vodonepropusnog sloja koji je opasao ceo objekat na dubini od oko 30 metara. Ovaj element, koji ima ulogu da spreči prodor podzemnih voda u temeljnu jamu, debeo je oko 35 centrimetara. Ukoliko se uzme u obzir da je bilo potrebno izvesti 800 metara ovakvog zida, može se lako sračunati o kakvoj fantastičnoj količini se radi! Bilo je sasvim očekivano da u tom trenutku jednostavno nestane betona na tržištu i da se materijal traži iz alternativnih izvora. Sada kada je većina konstrukcije završena, Promenada polako grabi ka svom datumu otvaranja – 5. decembru 2018.

 

Foto-galerija:

Foto: Ferenc Kovač, Aerodron
Foto: Ferenc Kovač, Aerodron
Foto: Ferenc Kovač, Aerodron
Foto: Ferenc Kovač, Aerodron
Foto: Ferenc Kovač, Aerodron
Foto: Ferenc Kovač, Aerodron
Foto: Ferenc Kovač, Aerodron
Foto: Ferenc Kovač, Aerodron

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

  1. lepa

    bolje beton nego da nestaje zelenilo 😉

  2. AAps

    Hajde da neko izracuna koliko je to kubika betona. Mene mrzi

  3. Dragana

    Hvala Gradnji.rs sto nas je informisala o trenutno najvecim gradilistima u Novom Sadu

Ostavite odgovor

Obavezna polja *