Koji god model da izaberete, bazeni će vam pružiti da uživate u letu na pravi način. Foto: Drew Dau on Unsplash
Opremanje

O čemu sve treba da razmislite pre kupovine bazena

Razmišljate o ugradnji bazena kao spas u poslednji čas pred buduće toplotne talase? Ili tek ispitujete situaciju ne biste li se pripremili za sledeće leto? Kako god bilo, ovim tekstom ćemo vam ukratko predstaviti trenutnu ponudu i okviran budžet potreban za ovu investiciju.

Kako bismo malo zatalasali stvari, ovu listu počinjemo od vrha piramide, odnosno od najskupljih opcija, preko onih prosečnih, pa sve do najekonomičnijih rešenja za kvalitetan kupanjac u sopstvenom dvorištu.

Armirani betonski bazeni

U pitanju je dugotrajna opcija koja, kada je izvede iskusna ekipa, može da traje i nekoliko decenija. Izgradnji ovakvih bazena se pristupa kao i svakom drugom građevinskom projektu – uz izradu idejnog rešenja sa 3D modelom, te detaljnim tehničkim crtežima, pa sve do konačnih radova na lokaciji.

Završeni armirani bazen ne sme da ima nikakve nepravilnosti ili pukotine. Tip, veličina, oblik bazena, kao i završna obloga betona, te dodatna oprema, u velikoj meri utiču na konačnu cenu projekta. Najjeftiniji su bazeni pravougaonog oblika, mada uz debeli budžet možete da pustite i maštu na volju i napravite nešto jedinstveno što ide uz ambijent dvorišta.

Najčešći tip bazena od armiranog betona je skimerski sa oblogom od pločica.

Za koju god opciju da se odlučite, bazen uvek postavite na najsunčanijem mestu u dvorištu.

Armirani bazeni se dele na dva osnovna tipa, a dodatna oprema i vrsta završne obloge su ključni faktori pri formiranju konačne cene.

#1 Skimerski bazeni od betona

Kod skimerskih bazena nivo vode ne dopire do ivice bazena. Prečišćavanje vode se vrši na osnovi horizontalne cirkulacije gde se voda preliva preko samo jednog otvora sa strane.

#2 Prelivni bazeni od betona

Nivo vode u prelivnim bazenima je u ravni sa vrhom bazena, tako da oni deluju pomalo luksuznije od skimerskih, pa im je i cena viša za oko 30%. Bazeni manjih dimenzija su retko prelivni. Prečišćavanje se vrši prelivanjem vode u prelivni kanal s rešetkom i kompenzacionim rezervoarom oko celog bazena. Ipak, bitno je napomenuti da se kod oba tipa bazena radi o istom nivou čistoće vode. Pojedine firme na našem tržištu nude i kompaktne verzije ovih bazena s integrisanim šahtom za smeštaj tehnologije i kompenzacionog rezervoara (kod prelivnog kompaktnog bazena).

Kod prelivnih bazena nivo vode je u ravni sa ivicom. (foto: suksao / freepik)

Oblaganje betonskih bazena

Oba tipa armiranih betonskih bazena završavaju se različitim oblogama, a to mogu biti pločice, stakleni mozaici, i PVC bazenski lajner. Kada se beton veže, skida se oplata i ugrađuje hidroizolacija. Nakon toga bi izvođači trebalo da urade test vodootpornosti, a tek posle uspešno obavljenog testa sledi farbanje, pa obloga na samom kraju.

Povezano: Florimovo rešenje za dobar izgled ivice bazena

Obavezna oprema za betonske bazene

Skimerski bazeni zahtevaju pumpu, filter, zidne mlaznice, skimer, filtere, cevi, elektičnu opremu, slivnik, reflektore, merdevine za silazak i ulazak (ili stepenice), transformatore. Obavezna oprema za prelivne bazene je slična, ali umesto skimera se stavlja prelivni kanal.

Dodatna i pametna oprema za bazene od betona

Ugradnja opreme koja pruža maksimalan užitak pri boravku u bazenu, kao i dodatne wellness funkcije, zavisi od vaših preferencija i budžeta. U dodatke koji se mogu naći na domaćem tržištu spadaju: grejač vode, podvodna svetla, jonizator za ekstra čistu vodu, turbo džet zahvaljujući kojem voda teče u kontra smeru od onog u kojem plivate, vodopad, tobogan, solarne pokrivke za održavanje toplote vode, hidromasaža…

Luksuzni bazen sa dodatnom opemom trebalo bi da stoji u skladu sa ambijentom dvorišta.

Koliko to sve košta?

Okvirna cena ugradnje bazena od armiranog betona zavisi od brojnih faktora, ali i od broja usluga koje ulaze u paket. Na primer, u cenu staklenog mozaika ne mora nužno da ulazi i njegovo postavljanje. Zato pre početka bilo kakvih radova obavezno proverite sa izvođačem koje sve tačno usluge ulaze u paket, a koje se posebno naplaćuju, da posle ne bi bilo troškova iznenađenja.

Primera radi, ukoliko pravite armirano-betonski bazen dimenzija 10x5x1,6 metara, njegova izgradnja i ugradnjom najosnovnije opreme može da vas košta i preko 10.000 evra. Detaljnije informacije pronađite na sajtu željenog proizvođača.

Montažni bazeni od polipropilenskih ploča

Montažni, odnosno prefabrikovani ugradni bazeni su odlična opcija za one koji traže najbolji odnos cene i kvaliteta, odnosno bazena koji je moguće priuštiti bez velike ušteđevine, a da opet budete sigurni da dobijate nešto valjano što će, uz adekvatno održavanje, trajati dugo. Ovaj tip bazena ćete naći pod različitim imenima, ali zajedničko im je da se prave od polipropilenskih ploča (PP), a pojedini modeli od tvrdog poliranog PVC-a.

Prefabrikovani bazeni čest su izbor na ovdašnjim prostorima.

Izgradnja bazena od polipropena se vrši u šest faza:

  1. proizvodnja bazena u fabrici
  2. transport bazena
  3. iskop mesta za bazen
  4. polaganje bazena
  5. montaža
  6. puštanje bazena u rad.

Kada se bazen postavlja u već iskopanu rupu, montaža može da traje samo jedan dan! Ovakvi bazeni su vrlo popularni jer su relativno dugotrajni, a njihovo održavanje u finansijskom smilu nije previše zahtevno. Samim tim, na tržištu se nalazi nekoliko različitih tipova montažnih bazena, a svima im je zajednički čelični skelet sa PP ili PVC profilom i unutrašnjom oblogom bazena. Debljina slojeva zavisi od ponude proizvođača.

Odaberite mesto za bazen koje nije okruženo listopadnim drvećem, jer vam sledi čišćenje lišća celo leto.

Što se tiče oblika ovakvih bazena, oni su uglavnom oblih ivica i prave se po već postojećim merama i kalupima. Neki proizvođači nude i skimerske i prelivne opcije montažnih bazena, mada su najpopularnije one koje u sebi sadrže već ugrađene stepenice. Ovakvi bazeni mogu imati i ugrađene šahte za tehničku opremu.

Obavezna oprema montažnih bazena

Osim osnovne konstrukcije, svaki bazen mora da ima filter, stepenice ili merdevine, te elemente za cirkulaciju vode. U osnovnu opremu spada i podvodni usisivač (koji će, u svakom slučaju, biti vaša produžena ruka tokom vrelih letnjih dana). Kvalitetni proizvođači obično izdaju dugotrajne antikorozivne garancije na čelični zid i oblogu, a nešto kraću garanciju na hidrotehničku opremu.

Turbo džet dodatak za plivanje u kontra smeru od toka vode čest je izbor za luksuzne bazene, pa čak i one prefabrikovane većih dimenzija

Dodatna oprema i cena montažnih bazena

PP/PVC bazeni takođe imaju mogućnost ugradnje podvodnog osvetljenja, solarnih pokrivača za održavanje toplote vode, dodatno grejanje vode i različitih vodenih atrakcija poput uređaja koji utiču na strujanje vode, gejzira, masažera i slično.

Dobra vest je da se ovakvi bazeni mogu ugraditi i po ceni od 5.000 evra, ali tu se obično radi o proizvodima manjih dimenzija. Međutim, cene ugradnih PP i PVC bazena većih dimenzija lako prelaze cifru od 10.000 evra s montažom. U ove cene ne ulazi dodatna oprema. Svi posebni i nesvakidašnji zahtevi se, naravno, posebno naplaćuju.

 

Nadzemni montažni bazeni

Nešto jeftinija varijanta od prethodne ne deluje posebno luksuzno, ali na našim prostorima predstavlja i te kako primamljivu opciju jer bez puno ulaganja može značajno da vam produži leto.

Materijali i oprema kod ugradnih i nadzemnih montažnih bazena su vrlo slični. Dakle, radi se opet o bazenima čelične konstrukcije sa kvalitetnim PP ili PVC profilima i oblogom. Ovakvi bazeni namenjeni su porodicama sa nešto većom decom i bez starijih, jer ne postoji mogućnost ulaska u bazen preko stepenica, nego se u njih ulazi isključivo preko merdevina. Cene nadzemnih bazena variraju od oko 500 pa čak do 2.000 evra, na šta prvenstveno utiče njihova veličina, kao i dizajn spoljašnjeg zida. Ovaj tip bazena možete naručiti i u velikim hipermarketima i specijalizovanim prodavnicama opreme za baštu i kuću.

Primer ekonomičnog nadzemnog bazena sa čeličnim kosturom i ramom od jakog PVC-a. (izvor: svezakucu.rs)

Imajte u vidu da bazen – ma kojeg tipa – treba lako da se poveže na kanalizacionu i vodovodnu mrežu.

Ovde se radi o privremenom rešenju koje se može naći u skoro svim većim marketima kod nas, ali koji uz adekvatnu negu mogu da potraju i do nekoliko godina. Kao i u prethodnom slučaju, ovi bazeni su namenjeni porodicama sa nešto većom decom i služe za opuštanje i razonodu. U njima najčešće možete da napravite tek nekoliko zamaha, ali su zato idealni za izležavanje. Skuplje varijante (100.000 dinara pa naviše) se prave od lima i jakih PVC ploča, a jeftinije od plastike koštaju najmanje desetak hiljada dinara. Za njihovo postavljanje i održavanje nije potrebna velika investicija, a ako želite da potraju, naoružajte se strpljenjem i pripremite se na redovno čišćenje, podvodno usisavanje i filtriranje.

Bazeni od armiranog betona najčešće su obloženi mozaikom. (foto: tirachard / freepik)

Pravila koja važe za sve tipove bazena

Sve gorenavedene okvirne cene mogu da variraju, jer kao i svaki dodatni (rekli bismo i luksuzni) element u domaćinstvu, svaki bazen sa sobom nosi skrivene troškove koji se prevashodno odnose na održavanje, ali i na neplanirane troškove prilikom ugradnje. Oni se mogu odnositi na potencijalne prepravke u vodovodnoj mreži, dodatne troškove za ruke, prevoz bazena i slično.

Za koju god opciju da se odlučite, bila to budžet-varijanta ili veliki prelivni bazen od armiranog betona, morate biti svesni sledećeg: bazen se postavlja na najsunčanijem mestu u dvorištu, na terenu koji je svima dostupan, ali se ipak nalazi dalje od puta. Takođe, poželjno je odabrati mesto koje nije okruženo listopadnim drvećem, jer osim što čišćenje lišća iz bazena predstavlja veliku dosadu, ono i negativno utiče na nivo čistoće vode. Na kraju, imajte u vidu da bazen (ma kojeg tipa) treba lako da se poveže na kanalizacionu i vodovodnu mrežu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *