Svetski projekti

Egzoskeletni hotel od Zaha Hadid Architects u kojem uživaju sva čula

Novi hotel Morpheus ima sve od sadržaja što je potrebno za dobru zabavu i luksuzan odmor u azijskoj prestonici zabave. Međutim, njena spektakularna fasada je ono zbog čega je ovaj objekat dospeo u žižu stručne javnosti.

Najpopularnija azijska destinacija, za one koji su u potrazi za zabavom, Makao, ugostio je tokom 2017. godine više od 32 miliona turista, a ove godine očekuje se da će taj broj porasti za skoro deset posto. U svojoj ponudi od sada ima i luksuzni hotel Morpheus kojeg odlikuje spektakularni izgled koji menja izgled ovog grada.

Najviše pažnje zapravo privlači forma hotela koja ga čini da izgleda poput skulture u javnom prostoru. Otvori u središtu objekta imaju za cilj bolje spajanje zgrade sa gradom i generisanje skulpturalne forme koja definiše javni prostor hotela.

Hotel je optočila egzoskeletna fasada koja prati amorfni oblik objekta i deluje kao da ga je uhvatila u mrežu.

U vreme kada je poručen projekat, 2012. godine, temelji objekta su već postojali. Na postojećim temeljima Zaha Hadid Architects su projektovali hotel oblikujući ga u objekat od 40 spratova i ne prelazeći ograničenu visinu od 160 metara. Monolitni pravougaoni blok je zatim ošupljen u svom centralnom delu i na taj način je postignuta atraktivnost objekta.

Hotel je potom optočila egzoskeletna fasada od čeličnih profila koja prati amorfni oblik objekta i deluje kao da ga je uhvatila u mrežu. Ceo doživljaj je dodatno pojačan kada se uveče upale svetla pa objekat izgleda kao košnica, piše ArchDaily.

U osnovi objekat čine dve kule međusobno povezane atrijumom koji se povezane u zoni prizemlja i krova.

Dvanaest staklenih liftova unutar atrijuma omogućavaju gostima vertikalnu komunikaciju ali atraktivan pogled kako na atrijum tako i na grad.

Tri otvora, na pomalo dramatičan način, oblikuju fasadu hotela ali i pružaju unutrašnjim prostorima zanimljive forme.

Dizajn je intrigantan jer se ne oslanja na tradicionalne arhitektonske tipologije.
– Viviana Muscettola, direktor ZHA za Aziju.

Kao jedan od vodećih lanaca svetskih hotela, Morpheus je zahtevao je visok stepen fleksibilnosti kako bi se mogao prilagoditi zahtevima njihovih probirljivih gostiju.

Zahvaljujući egzoskeletu zgrade, optimizovan je unutrašnji prostor u smislu da su nepotrebne pregrade izbegnute, a prostor postao slobodniji.

Zadovoljstvo za sva čula

Hotel Morpheus smešten je u okviru rizorta City of Dreams i sadrži čak 770 soba i apartmana, kao i prostorije za sastanke i organizovanje proslava, sobe za igru, lobi, restorane, spa centar, krovni bazen, pa i otvorene javne prostore.

„Od samog početka smo pratili viziju firme Zaha Hadid Architects, kao i zajedničku odlučnost da pomerimo granice. Morpheus nudi putovanje iz mašte! Od zakrivljenog eksterijera do dramatičnih unutrašnjih prostora, zadovoljeno je oko posmatrača i uključena su sva čula. Ovo je savremeno delo u kom će uživati sve generacije koje dolaze.”, rekao je Lawrence Ho, predsedavajući kompanije Melco Resorts u čijem vlasništvu ovaj hotel.

Grafičke podloge

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Poprečni presek
Poprečni presek
Podužni presek
Podužni presek

 

Foto: Ivan Dupont/Virgile Simon Bertrand

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *