Arhitektura

Političare zamenili turisti: Sedište Vlade postalo ekskluzivni hotel

U novom luksuznom hotelu u Hong Kongu nekada su se donosile važne državne odluke. Međutim, plan revitalizacije je sve to izmenio!

Renomirana arhitektonska kompanija Foster + Partners zaslužna je za potpunu transformaciju nekadašnjeg poslovne kule u luksuzni hotel sa 366 soba. Hotel The Murray nije doživeo samo rekonstrukciju u enterijeru, već je i prostor oko njega značajno preuređen. Međutim, centralnu tačku ovog objekta čini energetski efikasna fasada koja i posle više od 20 godina pleni pažnju stručne javnosti.

Fasadu krase zakošeni prozori koji pružaju adekvatnu zaštitu od jakog sunca i time sprečavaju pregrevanje objekta.

Kako je nekadašnja poslovna kula izgrađena 1970-ih, u vreme razvijanja motorizacije, pristupi objektu su bili orijentisani pretežno na automobile.

Danas, objekat ima novu pešački koridor i znatne količine zelenih površina kako bi se novi hotel od 25 spratova na prijateljski način povezao s infrastrukturom grada, piše Inhabitat.

Fasada za sva vremena

Postojeća fasada je zadržana jer je ona jedna najprepoznatljivih elemenata ovog objekta. Naime, nju krase mrežno raspoređeni zakošeni prozori koji pružaju adekvatnu zaštitu od jakog sunca i time sprečavaju pregrevanje objekta.

Arhitekte su vodile računa da što bolje očuvaju fasadu koja je razlog zbog čega je ova zgrada dobila nagradu za energetski najefikasniji objekat u 1994. godini.

Nekadašnji parking objekta zamenio je raskošan lobi i restoran hotela.

Od bašte je nastala banket sala, bazen i spa centar.

Gornji spratovi, u kojima su nekada bile kancelarije, preoblikovani su u prijatno osunčane sobe.

Kako bi se očuvao arhitektonski integritet objekta, projekat transformacije poslovne zgrade u hotel izveden je veoma pažljivo i temeljno.

Dijalog starog i novog

„Naš projekat hotela The Murray kreira dijalog između starog i novog, dajući zgradi novu dozu života i novu namenu, sa jedinstvenim osećajem prisustva karaktera starog objekta.“, rekao je Luke Fox, direktor studija Foster + Partners.

Foto: Foster + Partners/ Nigel Young/Michael Weber

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *