Arhitektura

Slavni arhitekta i studenti zajedno projektovali ekološki fakultet

Ovaj univerzitetski objekat neobične forme projektovan je u potpunosti u ekološkom duhu i ima nultu emisiju energije.

Renomirani arhitekta Daniel Libeskind projektovao je novu zgradu Univerziteta Leufana u nemačkom gradu Lineburg i to u saradnji sa svojim studentima. Naime, tradicija ovog Univerziteta je da studenti učestvuju u promenama i razvoju kampusa. Novi objekat, nazvan New Central Building, služi kao novo čvorište kampusa i promoviše disciplinarno unakrsnu interakciju studenata i fakulteta.

Libeskindovo ogromno iskustvo i sveže ideje studenata rezultirali su impozantim rešenjem kako u arhitektonskom tako i u tehničkom smislu.

 

U objektu površine 13.000 kvadratnih metara smeštene su četiri funkcionalno različite celine: studentski centar, centar za seminare organizovan na tri sprata, amfiteatar Libeskind sa 1.100 mesta za sedenje i istraživački centar koji se prostire na ostalih sedam etaža.

Proces saradnje studenata i slavanog arhitekte Libeskinda, koji stoji iza projekata kao što su One World Trade Center ili Savremeni jevrejski muzej, odvijao se tokom seminara koji je on vodio. Njegovo ogromno iskustvo i sveže ideje studenata zajedno su rezultirali impozantim rešenjem kako u arhitektonskom tako i u tehničkom smislu, piše Inhabitat.

„Ideja je bila da se stvori čvorište koje će inspirisati studente kroz mnogobrojne povezane prostore koji su prožeti prirodnim svetlom i neobičnom novom geometrijom.“ – ističe arhitekta.

To je bila prava kreativna saradnja obogaćena brojnim idejama studenata, i trajala je sve dok nismo došli do konačnog dizajna.

– rekao je arhitekta Daniel Libeskind.

Osim što su bavili funkcionalnošću i estetikom, Libeskind i studenti su kroz svoj projekat u značajnoj meri bili fokusirani i na održivost.

Energetski efikasna zgrada funkcioniše zahvaljujući održivim izvorima energije. Tu su zeleni krovovi, koji se mogu videti iz unutrašnjosti, sistem za otpadne vode kao i inovativni sistem Cobiax zahvaljujući kojim se dobijaju lagane armiranobetonske ploče.

Objekat je ocenjen kao zgrada nulte emisije energije koju propisuje EnEV standard koji određuje energetske uslove za nove objekte u Nemačkoj.

Foto: Studio  Libeskind

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *