Unutrašnjost kuće u selu Kruiljesu u Španiji; Foto: Adrià Goula
Svetski projekti

Stara kamena kuća pretvorena u zonu komfora

Kako je prva kuća klijenta imala sve uslove za stanovanje, u susednom objektu projektovani su širi dnevni boravak, atelje otvoren ka dvorištu i nova soba. 

Dizajneri iz firme Majoral Tissino Architects sa sedištem u Barseloni zaslužni su za modernizaciju ove kuće u istorijskom španskom selu Kruiljesu, koja se graniči sa postojećim objektom klijenta koji su oni takođe renovirali 2013. godine.

Povezivanjem ove dve zgrade tako je omogućeno stvaranje novih i proširivanje postojećih životnih prostora jedne španske porodice.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Renovirana kuća ima kamene noseće zidove i tradicionalni krov od crepa; Foto: Adrià Goula

Prilično neobičan zahtev klijenta

Kuća, koja ima kamene noseće zidove i tradicionalni krov od crepa, nalazi se na spoju dve uske ulice u centru ovog srednjevekovnog sela u katalonskom regionu Baš Emporda, piše Dezeen.

Pre rekonstrukcije objekat se sastojao od prizemlja sa zasvođenim plafonom i sprata koji je bio podeljen na nekoliko prostorija. Arhitekte su dobile zadatak da renoviraju i reorganizuju prostore kako bi kuća bolje odgovarala zahtevima klijenta.

„Zahtev je bio prilično neobičan jer je prva kuća već ispunjavala sve uslove za stanovanje. Novi funkcionalni program obuhvata širi dnevni boravak, atelje otvoren ka dvorištu i novu sobu“, objasnile su arhitekte.

Reorganizacijom su dobijeni širi dnevni boravak, atelje otvoren ka dvorištu i nova soba; Foto: Adrià Goula

Zasvođeni plafon u novoj kući uz pomoć nivelacije vizuelno kreira različite zone.

Projektom je predviđeno da se dve kuće u prizemlju povežu kroz kreiranje novog otvora pored kamenog spoljašnjeg zida. Ovaj prolaz u novoj kući vodi u prostor sa zasvođenim plafonom, koji uz pomoć nivelacije vizuelno kreira različite zone.

Prostor za sedenje u obliku slova U na jednoj strani nalazi se na nižem nivou i gleda na postolje koje podržava televizor. Stepenice od ovog prostora vode do koktel zone sa kaminom, na nivou koji se nalazi ispod betonskog luka.

Novi prozor je dodat na zapadnoj strani kako bi se prirodnom svetlu dopustilo da dopre do cirkulacionog prostora kao i životnog prostora, koji je ranije dobijao svetlost samo preko dva mala prozora sa severne strane. Drugi prozor na suprotnoj strani sobe uvodi svetlost sa terase koja se nalazi između dve zgrade.

Betonske stepenice povezuju se sa metalnim stepeništem; Foto: Adrià Goula

Spavaća soba na mezaninu

Betonske stepenice povezuju se sa drugim metalnim stepeništem koji vodi do novog studijskog prostora, sa toaletom i čajnom kuhinjom.

Velika terasa okrenuta ka istoku kreirana je pored studija, sa kliznim vratima pune visine koja omogućavaju da se unutrašnji i spoljašnji prostori otvore jedan prema drugom. Betonski podovi iz studija se dalje pružaju ka otvorenom prostoru, pojačavajući vezu među ovim prostorima.

Poslednji niz stepenica vodi od studija ka spavaćoj sobi na mezaninu. Prozori koji se nalaze u ovom osamljenom prostoru pružaju pogled na istorijsku kulu sela i planinski lanac Montgrí iza njega.

Grafički prilozi

Foto-galerija

Unutrašnjost kuće u selu Kruiljesu u Španiji; Foto: Adrià Goula
Unutrašnjost kuće u selu Kruiljesu u Španiji; Foto: Adrià Goula

 

Fotografije: Adrià Goula

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *