Kuća određena kamenom; Fotografije: Simone Bossi
Svetski projekti

Kamena vila podignuta na temeljima stare toskanske kuće

Jednostavna spoljašnjost u kamenu, kao i svedeni i svetli enterijer odaju počast kući koja se nekada nalazila na ovom idiličnom mestu.

Arhitekte Valeria Presicci i Carlo Pantanella D’Ettorre potpisuju projekat rezidencije Casamanda u toskanskoj oblasti Meremma, u kojem je ideja vodilja bila da se maksimalno iskoristi ruralno okruženje i pogledi na okolnu prirodu. Izgrađena na mestu na kom se nalazio seoski objekat, novi dvospratni objekat karakteriše paleta materijala i forma objekat tipična za lokalno arhitektonsko nasleđe.

Peščar koji je definisao celu kuću

„Kuća koja stoji na mestu nekadašnjeg objekta, ponovo je osmišljena kao mala, moderna seoska kuća u kojoj elementi prirode materijalizuju „formu“ arhitekture, dok se okolno zelenilo i zemljani tonovi stapaju sa površinama kuće i ulaze u unutrašnjost.“, rekle su arhitekte za Dezeen.

Objekat je uspostavljen uz postojeći zid od peščara, koji je na taj način pomogao pri odabiru kamena kojim je zgrada obložena.

Okolno zelenilo i zemljani tonovi stapaju sa površinama kuće i ulaze u unutrašnjost objekta.

Zid koji je orijentisan ka severu predstavlja pretežno zatvorenu zonu objekta koja je usmerena ka susednom putu. Visoki i uski prozor postavljen uz ovaj zid omogućava prirodnoj svetlosti da prodre do stepeništa koje povezuje dva nivoa kuće.

Spoljno stepenište

Spoljno stepenište, smešteno sa zapadne strane kuće, izvedeno je iz dva dela, gde je prvi u formi otvorenih betonskih gazišta, dok viši deo čine pune stepenice od terakote.

Ovim stepeništem omogućen je direktan pristup jednoj od dve spavaće sobe na spratu, koja ima pripadajuće kupatilo.

Enterijersko rešenje

Spavaće sobe su međusobno razdvojene centralnim radnim prostorom.

„Na spratu, spavaćim sobama je omogućena veća visina, sve do drvenog krova, a iz njih se otvaraju jedinstveni pogledi prema laguni na jugu.“, dodale su arhitekte.

U spavaćim sobama na spratu omogućena je veća visina, sve do drvenog krova.

Prizemlje je organizovano u konceptu otvorenog plana i sadrži kuhinju, trpezariju i dnevni boravak koji kroz francuska i klizna staklena vrata gleda na vrt.

Betonski pod

Prizemlje krasi betonski pod koji se koristi u celom prizemlju, pa i u još jednoj spavaćoj sobi na zapadnom delu kuće, koja ima svoje kupatilo i garderober.

Jednostavan dizajn stepeništa doprinosi ukupnoj minimalističkoj estetici kuće.

Centralno stepenište koje povezuje dva nivoa izvedeno je od metalne konstrukcije, sa drvenim gazištima i svedenom ogradom.

Jednostavan dizajn stepeništa doprinosi ukupnoj minimalističkoj estetici kuće, čiji je primarni cilj bio kombinovanje zagašenih tonova i prirodnih tekstura.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata

Kad ste već ovde…

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *