Svetski projekti

Ova kuća pruža visoku privatnost u gusto naseljenoj četvrti

Ukoliko želite da se zaštitite od radoznalih pogleda prolaznika i komšija, možda je ovakva kuća pravo rešenje.

Arhitektonski studio Alphaville Architects projektovao je u japanskom gradu Nišinomija, urbanu kuću pomalo neobične forme. Bela, kubična kuća gotovo u potpunosti je zatvorena ka gusto naseljenom susedstvu, gde su objekti izgrađeni na veoma malom rastojanju.

Zatvorena kuca 01

Otvoreni deo kuće ka spoljašnjosti ostvaren je preko „procepa“ koji deli objekat na dve celine. Ova praznina između dve strukture orijentisana je u pravcu istok-zapad, i pruža protok dovoljne količine svetlosti i vazduha u kuću, piše Designboom.

Zatvorena kuca 02

Celokupan objekat izveden je u beloj boji, kako bi prostori bili što svetliji, obzirom da je ukinuto dosta otvora kroz koje bi prirodna svetlost mogla da ulazi u kuću.

Zatvorena kuca 03

Zatvorena kuca 07

Prostori u kući povezani su preko stepeništa koje je malo smaknuto od „procepa“ kako ne bi zatvaralo ovaj otvoreni prostor.

04

Zatvorena kuca 08

Preko krovne terase se pruža pogled na okolinu. Međutim, i krovna terasa je napravljena tako da ukućane skriva od komšijskih pogleda.

Zatvorena kuca 05

Ova kuća pripada veoma karakterističnoj modernoj japanskoj arhitekturi koja je lišena tekstura i boja. Svedenost linija i prostorni minimalizam takođe su njene odlike.

Zatvorena kuca 06

Zatvorena kuca 09

Foto: Toshiyuki Yano

Pogledajte i ove levitirajuće japanske kuće zaštićene od zemljotresa.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *