Mlekara Bannister Downs. Foto © Peter Bennetts
Svetski projekti

Roboti, pametna tehnologija i eloksirani paneli krase jedinstvenu mlekaru

Fasada menja boje tokom dana, počevši od tamno crvenih, preko ljubičaste, pa sve do zlatnih nijansi. Međutim, unutar nje krije se pravo malo industrijsko čudo.

Australijski studio Bosske Architecture projektovao je novi industrijski kompleks za proizvodnju mleka na zapadu ove zemlje. Bannister Downs je porodična mlekara u kojoj se odgajaju krave za mužu, a zatim se na istom mestu vrši prerada, flaširanje i pakovanje mleka i mlečnih proizvoda, i jedini je planirani objekat te vrste na svetu.

Projekat je osmišljen s namerom da istakne inovacije u oblasti proizvodnje mleka, a vlasnici nameravaju da vrata drže otvorena za sve one koji su zainteresovani da nauče nešto o etičkom mlekarstvu i muži krava.

Mlekara Bannister Downs. Foto © Peter Bennetts

Na istom mestu se vrši prerada, flaširanje i pakovanje mleka i mlečnih proizvoda, što je jedini je planirani objekat te vrste na svetu.

U okviru kompleksa nalaze se prostorije za administrativno osoblje i radnike na farmi, zatim kafić i centralni prostor, te izložbena galerija/prostorije za edukaciju i kompletan proizvodni pogon sa štalom. Ovaj deo kompleksa opremljen je najmodernijom robotizovanom opremom za mužu i dalju obradu mleka.

Unutrašnjost kompleksa dizajnirana je kao linearan niz prostorija, počevši od glavne mlekare na severnoj strani, pa sve do ulaza za utovar na jugu.

Mlekara Bannister Downs. Foto © Peter Bennetts

Crvena fasada

Što se vizuelnog identiteta tiče, kompeks je spolja zadržao karakterističan ruralni izgled, dok je u funkcionalnom smislu podeljen na proizvodni, administrativni i deo za goste. No, sve ove zone spaja dominantna crvena fasada od anodiziranih aluminijumskih panela.

Zanimljivo je da fasada, zbog materijala od kojeg je napravljena, menja boje tokom dana, počevši od tamno crvenih, preko ljubičaste, pa sve do zlatnih nijansi.

Mlekara Bannister Downs. Foto © Peter Bennetts
Mlekara Bannister Downs. Foto © Peter Bennetts

Krave se muzu samo onda kada one to hoće, a robotizovane mašine za mužu ovu uslugu pružaju 24 sata dnevno.

Glavna ideja na kojoj se zasniva koncept etičkog mlekarstva se odnosi na to da se krave muzu samo onda kada one to hoće, a robotizovane mašine za mužu ovu uslugu pružaju 24 sata dnevno. Pri tome, mašine analiziraju i zdravstveno stanje krava.

Mlekara Bannister Downs. Foto © Peter Bennetts

Održiv sistem

Pored pametnih mašina za mužu, u proizvodni pogon ugrađen je sistem za automatsko prikupljanje, skladištenje i ponovnu upotrebu vode. Krov je prekriven solarnim panelima snage od 100 kW.

Jedna od glavnih odlika mlekare Bannister Downs jeste transparentnost u poslovanju, što bi inovativni dizajn kompleksa trebalo posebno da naglasi. Ovde je svaki deo kompleksa apsolutno pristupačan i vidljiv, a gosti, baš kao i radnici u kompaniji, slobodni su da se kreću kroz sve njegove zone. Mlekara, naravno, ispunjava sve tehničke i zakonske zahteve za preradu hrane.

Mlekara Bannister Downs. Foto © Peter Bennetts

Više informacija o ovom inovativnom projektu nađite na sajtu Bosske Architecture.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *