Notr Dam mora izgledati kao pre požara; Foto: © Flickr user la_bretagne_a_paris licensed under CC BY-SA 2.0
Aktuelno

Sve se mora vratiti na staro! Prekretnica u obnovi Notr Dama

Francuski Senat doneo je odluku da katedrala Notr Dam u Parizu nakon obnove mora izgledati isto onako kakva je bila pre razornog požara.

Prema poslednjim informacijama francuskog portala The Local, francuski Senat je odobrio Vladin zakon o obnovi katedrale Notr Dam u Parizu, ali je dodao i klauzulu prema kojoj katedrala mora biti vraćena u prvobitno stanje, odnosno, u poslednje viđeno stanje. Takođe, istaknuto je da bi, prema predviđenim planovima, katedrala trebalo da bude obnovljena do 2024. godine, odnosno do Olimpijskih igara koja će se održati u Parizu 2024. godine.

Ova odluka je u suprotnosti s Makronovom inicijativom da se kroz međunarodni konkurs dobije inovativno rešenje krova i tornja čuvene katedrale.  A rešenja i dalje stižu…

I mesec ipo dana nakon požara i dalje se svakodnevno pojavljuju novi predlozi budućeg izgleda katedrale. Dok neki predlažu potpuno novu namenu za obnovljeni deo katedrale, poput krova s pčelinjakom ili bizarnih rešenja kao što je garaža na krovu, drugi su se borili za da se obnovi Notr Dama mora pristupiti pažljivo kako bi se objekat vratio u svoje izvorno stanje.

Rendering: Valentino Gareri

To bi bio užasan gubitak za demokratiju dizajna ukoliko francuski Senat zatvori vrata debati i istraživanju budućnosti katedrale.

Jedni od zagovornika sprovođenja alternativne obnove Notr Dama jesu i GoArchitect, koji su pokrenuli zaseban konkurs kojim bi se dobila inovativna rešenja za obnovu katedrale.

„To bi bio užasan gubitak za demokratiju dizajna ukoliko francuski Senat zatvori vrata debati i istraživanju budućnosti katedrale Notr Dam. Kao što svi znamo Notr Dam je više od objekta, ona je svedok istorije i spomenik koji je uticao na generacije. Notr Dam je bila katedrala za ljude, pa bi o njenoj budućnosti trebalo da odlučuju svi ljudi. Čini se da delovanja francuskog Senata suzbijaju ovu priliku.“, rekao je Joshua Sanabria, izvršni direktor udruženja GoArchitect.

Iz GoArchitect ističu da će oni nastaviti sa prikupljanjem projekata za obnovu katedrale, i dodaju da je takva odluka buntovni odgovor francuskom Senatu.

Neminovno je da će priča o obnovi Notr Dama i dalje trajati, a ko je u pravu i šta je zaista najbolje za budućnost čuvene katedrale u Parizu, preostaje nam da vidimo.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. M Komlenic

    kriza smisla i svega u Evropi. novi Notr Dam, moderni? besmisleno. Stari notr Dam? jednako bzvz…
    šteta je tu, i teško je popravljiva. bolje da se toliko novac za to izdvojen u 1001 humanitarnu svrhu pretoči…

Оставите одговор

Obavezna polja *