Aktuelno

Gori katedrala Notr Dam u Parizu

U čuvenoj katedrali Notr Dam u Parizu izbio je požar. Gust dim kulja iznad te 850 godina stare gotičke građevine. Čitav krov katedrale je izgoreo, toranj se urušio, a vatra se širi po konstrukciji.

Televizija BFMTV prenela je da su vatrogasci na licu mesta evakuisali katedralu i okolne ulice gde su raspoređene dodatne opreme za gašenje požara kao i snage koje pokušavaju da izvuku vredna umetnička dela iz crkve, piše N1.

„Sve gori. Gori spoljašnji deo konstrukcije koji datira iz 19. veka na jednoj strani i iz 13. veka na drugoj strani. Neće ništa ostati“, izjavio je portparol katedrale Andre Fino.

CNN prenosi da još nije poznat uzrok izbijanja vatre, ali da može da bude u vezi sa renoviranjem katedrale.

Prema prvim izveštajima, ne zna se da li ima povređenih u katedrali.

Francuski predsednik Emanuel Makron otkazao je svoje planirano obraćanje naciji u ponedeljak uveče zbog „užasnog požara“ koji je zahvatio čuvenu parisku katedralu. Makron se oglasio na Twitteru, rekavši kako je tužan dok gleda „kako gori deo nas“.

„Pariski Notr Dam je u plamenu. Saosećam sa celom nacijom. Moje misli su uz sve katolike i sve Francuze. Kao svi naši sunarodnici, noćas sam tužan dok gledam kako gori ovaj deo nas“, napisao je Makron.

Na licu mesta se nalazi gradonačelnica Pariza An Idalgo, a stigao je i predsednik Makron. Idalgo je u prvoj reakciji ocenila da je reč o „strašnom požaru“.

Apel koji niko nije čuo

Prošle godine je Katolička crkva u Francuskoj uputila hitan apel za obezbeđivanje finansijskih sredstava za spas katedrale, koja je počela da se raspada.

Gradnja katedrale posvećene Bogorodici Mariji počela je 1163. godine. Zdanje u stilu gotike nalazi se u četvrtom arondismanu Pariza, u srcu glavnog grada kod reke Sene.

Notr Dam je jedan od simbola prestonice Francuske, i katedralu godišnje posećuje oko 13 miliona turista.

Gotske katedrale kao preteča skeletnog sistema gradnje

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *