Aktuelno

Zašto je propala Alpina: Problem rizičnih ekspanzija

Stečajni upravnici Alpine kritikovali su ranije rukovodstvo tog preduzeća koje je otišlo u stečaj, zbog „suviše rizičnih i neprofitabilnih ekspanzija“.

U dokumentu, koji je prosledjen državnom tužilaštvu za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije, konstatovano je da je „razvoj na stranim tržištima tekao bez prepoznatljivog strateškog plana, i na osnovu ličnih kontakata poslovodje Ditmara Aluta-Oltjana sa lokalnim partnerima“.

Nakon 2006. godine novi španski vlasnik je nastavio taj kurs, ukazala je Rajš u izveštaju, prenosi bečki dnevnik „Kurir“.

Prema tom izveštaju, veliki poslovi stranih predstavništava Alpine nisu bili isplativi, odnosno nisu pokrivali troškove, što je vodilo ka velikim gubicima.

Samo prošle godine su poslovi u inostranstvu doneli gubitak u visini od 520 miliona evra. Prema Rilu, od 2008. godine u projekte u inostranstvo „upumpano“ je i izgubljeno 1.056 milijardi evra. U bilansu su ta sredstva prikazana kao potraživanja iz nenaplaćenih usluga, bez ikakvog osiguranja od rizika.

alpina-poverioci

Pored „nepokrivenih jeftinih ponuda“ stečajni upravnik kritikuje i ekspanziju Alpine, koja je, kako je ocenio, bila osudjena na propast zbog nepostojanja organizacije predstavništava.

Rajš je istakla da nije bilo procena rizika prilikom predaje ponuda ili preuzimanja poslova, kao i da je bila nedovoljna kontrola projektnih troškova.

U koncernu Alpine, koji je u najboljim vremenima zapošljavao 15.000 radnika, nije bilo jedinstvenog računarskog sistema, niti jedinstvenog knjigovodstva i baze podataka o zaposlenima, a delimično je nedostajalo i poznavanje tržišta na licu mesta, kako bi kompanija mogla da izvrši poslove, piše u izveštaju.

Primera radi, za posao vredan 200 miliona evra u Singapuru, Alpine je morala da zaposli radnike iz Indije i Bangladeša koji nisu govorili engleski, a nisu znali ni da čitaju, zbog čega je koncern morao radnicima slikama da objašnjava šta treba da rade.

„Mi tesno saradjujemo sa stečajnim upravnicima i dobili smo opširan izveštaj“, potvrdio je portparol tužilaštva, Erih Majer.

On je naglasio da se trenutno radi na prikupljanju dokumentacije potrebne za istragu, koja obuhvata proneveru, prevaru, falsifikovanje bilansa…

Poverioci Alpine ostaće najverovatnije praznih šaka

Dosad prijavljena potraživanja iznose 4,16 milijardi evra, a prijavljeno ih je 9.300 od očekivanih između 17.000 i 20.000.

Dosad procenjena vrednost stečajne mase iznosi, rekao je Ril, samo oko 95 miliona evra i da stvar bude još gora opterećena je većim delom založnim pravom u korist banaka, rekao je Ril, prenosi Danas.

„Poverioci mogu očekivati da njihova potraživanja budu obeštećena sa oko jedan odsto, ako dobiju i toliko“, rekla je portparolka Udruženja za zaštitu poverilaca.

Javno preduzeće Koridori Srbije prijavilo je potraživanja od Alpine Bau GmbH u visini od 78 miliona evra, a Javno preduzeće Putevi Srbije potraživanja od 53 miliona evra. Procenjuje se da Alpine svojim podizvođačima u Srbiji duguje oko 420 miliona dinara.

Ova katastrofična predviđanja ne odnose se, međutim, na fizička lica koja imaju sa Alpine ili njenim firmama kćerkama zaključene ugovore o radu. U Austriji postoji Fond za obeštećenje zaposlenih u slučaju stečaja i taj Fond je već u utorak počeo sa isplatom plata koje duguje lanac drogerija Daily, drugi veliki stečaj koji je u izbornoj godini zadesio Austriju, a počeće sa isplatom zaposlenima kod Alpine.

Austrijski ministar za socijalna pitanja Rudolf Hundstorfer je izjavio da će na ime plata zaposlenima u lancu drogerija (njih 3.500) biti isplaćeno 5,8 miliona evra, a zaposlenima u Alpine (njih oko 5.000) 19 miliona evra, ali da Fond ipak neće otići u minus. Ali njima sleduju i obeštećenja za otkaz, godišnji odmor kao i otpremnine, a to će početi da im se isplaćuju početkom oktobra. Zaposleni te dve firme u stečaju koštaće Fond ukupno 108 miliona evra. Svi zaposleni u Austriji uplaćuju u ovaj Fond 0,55 odsto svoje bruto plate.

Ne samo zahvaljujući ovom finansijskom obezbeđenju, zaposleni kod Alpine su u odnosu na poverioce prošli veoma dobro i zahvaljujući činjenici da je njih dve trećine u Austriji već dobilo novi posao.

Treba još jednom podvući da i radnici Alpine Bau GmbH i drugih njenih firmi osnovanih u Srbiji imaju, za slučaj stečaja, pravo na ove isplate ukoliko sa Alpine imaju ugovor o radu. Njihov rok za podnošenje prijava nadležnom sudu u Beču još nije istekao.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *