Foto: Iwan Baan
Svetski projekti

Pustinjska ruža: Nacionalni muzej Katara otvoren za javnost

Nakon deset godina čekanja, Nacionalni muzej Katara po projektu proslavljenog francuskog arhitekte Žana Novela konačno je otvoren za javnost u Dohi.

Ovaj kolosalni muzej od preko 52.000 kvadratnih metara sačinjen je od niza diskova koji se međusobno povezuju pod najrazličitijim uglovima, zbog čega je objekat dobio neodoljiv nadimak pustinjska ruža.

I uistinu, arhitekte iz Novelovog studija su inspiraciju za izgled muzeja našle baš u toj neobičnoj formaciji koja nastaje kada se minerali kristalizuju ispod slane površine. Delovi grandioznog ovalnog krova preklapaju se tačno iznad središnjeg dvorišta u centralnom delu muzeja, dok peščana betonska školjka zgrade svojim izgledom odaje počast okolnom pustinjskom ambijentu, piše The Spaces.

Foto: Iwan Baan

Arhitekte su inspiraciju za izgled muzeja našle u neobičnoj formaciji koja nastaje kada se minerali kristalizuju ispod slane površine.

„Niko zapravo ne zna kako izgleda unutrašnjost pustinjske ruže, tako da smo mi ovim projektom stvorili neku novu tipologiju koja vas navodi da se zapitate šta je unutra„, izjavio je Žan Novel na inauguraciji muzeja.

U samom muzeju nalaze se galerije u obliku prstenova koji su ukupno dugački čak 1,5 kilometar. U galerijama su predstavljene eksponati koji posetioce vode kroz uzbudljivu istoriju Katara, njegovu arheologiju, umetnost, muziku i poeziju. Pogledajte kako to izgleda u narednoj galeriji:

Foto: Danica O Kus
Foto: Danica O Kus
Foto: Danica O Kus
Foto: Danica O Kus
Foto: Danica O Kus
Foto: Danica O Kus
Foto: Danica O Kus
Foto: Danica O Kus

Omaž staroj palati

Staza novog muzeja vodi do obnovljene palate šeika Abdullah bin Jassim Al Thani. Palata izgrađena 1906. godine, godinama je funkcionisala kao dom katarske kraljevske porodice, da bi kasnije bila korišćena kao originalni Nacionalni muzej.

Foto: Iwan Baan

Nacionalni muzej Katara nedavno se našao na listi projekata za koje jedva čekamo da se završe u 2019.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *