Dešavanja

Ikea u Srbiji tek posle 2011.

Švedska kompanija „Ikea“ planira da u Srbiji otvori robnu kuću i trgovački centar, u čiju izgradnju će uložiti oko 250 miliona evra, izjavila je Milena Vujičić, menadžer za odnose s javnošću te kompanije u Srbiji, ne precizirajući kada će do toga doći.

Godinama već slušamo najave da „Ikea“ svakog časa treba da dođe i otvori veliki broj svojih trgovina u Srbiji. Realnost je, međutim, drugačija. U toj kompaniji za početak planiraju izgradnju velikog prodajnog centra u Beogradu. Ali, sigurno ne tokom 2011. godine.

– U pitanju su dva objekta, spojena atrijumom tako da formiraju celinu – kaže Vujičić. – U robnoj kući biće dostupan kompletan proizvodni asortiman iz „Ikeje“, što obuhvata oko 9.500 proizvoda. S druge strane, trgovački centar će privući i kompanije koje vide poslovnu priliku u velikom broju posetilaca koji će doći zbog proizvoda „Ikeje“.

Sa švedskim gigantom u Srbiju će doći bar jedna kompanija od poznatih svetskih lanaca hipermarketa. Kakva će dinamika i visina daljih ulaganja biti, teško se može u ovom trenutku reći. Jer, dugotrajni pregovori švedske kompanije i srpskih vlasti još traju.

– „Ikea“ je još u fazi pregovora oko kupovine zemljišta u Beogradu, gde će se graditi prva robna kuća – potvrdila je za „Novosti“ Vujičićeva, i dodala da će kada se taj posao obavi, biti u mogućnosti da pruži više detalja.

Mada još nije otvorila svoje prodajne objekte, „Ikea“ je već dugo prisutna na srpskom tržištu, pre svega ulaganjem u industriju nameštaja.

– „Ikea“ sarađuje sa domaćim proizvođačima nameštaja, poput kompanija „Simpo“ i „Jasen-Lukić“ , navodi Vujičićeva. Pored toga, naša kompanija u Srbiji zapošljava 50 ljudi i u prethodne tri godine je u poslovanje uložila više od 15 miliona evra.

PET CENTARA

Govoreći o planovima trgovinskih lanaca u Srbiji, ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević nedavno je izjavio da je kompanija „Ikea“ izabrala Srbiju za svoj regionalni centar i da planira da u narednih pet godina izgradi pet trgovačkih centara u našoj zemlji, u koje će investirati oko 800 miliona evra. „Ikea“ planira da do 2015. godine izgradi dva centra u Beogradu, i po jedan u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, precizirao je Milosavljević.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *