Škola arhitekture pri AGGF-u slavi veliki jubilej; Foto: Relja Ivanić
Dešavanja

Evo kako će se obeležiti četvrt veka od osnivanja banjalučke škole arhitekture

Večeras će biti otvorena izložba studentskih radova studijskog programa Arhitektura, a 14. decembra izložba „25 godina arhitekture u Republici Srpskoj“.

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet (AGGF) Univerziteta u Banjaluci proslavlja 25 godina od osnivanja studijskog programa arhitektura. U cilju obilježavanja ovog jubileja škole arhitekture organizovan je događaj pod nazivom ARHITEKTURA.25, koji uključuje niz predavanja, izložbi i panel diskusija.

Program ovog višednevnog skupa, čiji je jedan od medijskih pokrovitelja i portal Gradnja, raspoređen je u četiri sedmice, u periodu od 22. novembra do 14. decembra 2023. godine, a sva dešavanja organizovana su u prostorima nove zgrade AGGF-a u Univerzitetskom gradu u Banjaluci.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Regionalno vs međunarodno: O prostoru arhitekture

ARHITEKTURA 25. otvorena je 22. novembra predavanjem istoričara arhitekture Luke Skansija, vanrednog profesora na Politecnico di Milano (DASTU – Department of Architecture and Urban Studies). Njegova istraživačka područja su italijanska, sovjetska i jugoslovenska arhitektura 20. veka.

Skansi je o prostoru arhitekture govorio najviše na primerima spomenika sa početka pedestih godina prošlog veka kao prostornim ansamblima – apstraktne i primitivne forme u prirodnom pejzažu.

Škola arhitekture pri AGGF-u slavi veliki jubilej

Stare zgrade, nova lica

U drugom delu prve večeri banjalučkoj publici su se predstavile i arhitekte iz beogradskog studija Remorker Architects – Marko Korošec i Dušica Totić, koji su predstavili svoje najznačajnije i nagrađivane projekte, ali su se osvrnuli i na svoje početke i desetogodišnji timski rad.

Arhitektura. Skulptura. Sećanje. Umetnost spomenika Jugoslavije 1945–1991.

Izložba pod ovim imenom, koja je simbolično otvorena 29. novembra u holu nove zgrade AGGF-a, predstavlja kvalitete jedinstvene arhitekture jugoslovenskih spomenika i ukazuje na njihov kulturološki i vanvremenski značaj, da bi se na ovaj način pružila podrška boljem održavanju i očuvanju spomenika.

Izložba je do sada gostovala u 11 gradova u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Prikazuje šezdesetak mapiranih spomenika narodnooslobodilačke borbe naroda Jugoslavije, te definiše pejzaž sećanja sa celog jugoslovenskog prostora i šire.

Najavni plakat za izložbu otvorenu na nekadašnji Dan republike u SFRJ

Mapirani i spomenici Marijana Kockovića

Lokalni kustosi i izložba u Banjaluci doprinose mapiranju spomenika kroz dodavanje dva nova spomenika iz regije Krajina, autora Marijana Kockovića i to: Spomenik palim borcima NOB-a u Drvaru, 1967. i Spomenik Majke partizanke u Novom Gradu, 1964.

Kustosi su Boštjan Bugarić, Kristina Dešman, Maja Ivanić, Špela Kuhar, Eva Mavsar, Špela Nardoni Kovač i Damjana Zaviršek Hudnik. Kustosi BiH selekcije 2023 za izložbu u Banjaluci su Igor Kuvač, Sonja Rapajić i Una Okilj.

Organizatori su Galerija DESSA, ab – arhitektov bilten, DAL, Architectuul, Istraživački centar za prostor i Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjaluci.

Detalj sa izložbe

Research by design

Predavanje Aljoše Dekleva iz slovenačkog studija Dekleva Gregorič Architects je održano u četvrtak 30. novembra u 19 časova u punom amfiteatru zgrade AGGF-a. Arhitekta Dekleva je banjalučkoj publici predstavio rad studija Dekleva Gregorič od njihovih početaka do danas.

U lepo struktuiranom predavanju predstavio je prvo kontekst koji je oblikovao njihov pristup arhitekturi – razvoj slovenačke arhitektonske prakse i škole, kao i obrazovanje u Sloveniji i Velikoj Britaniji. Zatim je predstavio seriju projekata sa fokusom na istraživanje kroz projektovanje kuća i javnih objekata.

Aljoša Dekleva: Najavni plakat za predavanje

ARHITEKUTRA.25 u decembru

Otvaranje izložbe studentskih radova studijskog programa Arhitektura zakazano je za četvrtak, 7. decembar, u 19 časova. Iste večeri, sa početkom u 20 časova, organizovana je panel diskusija STUDENTske inicijative i prakse sa učesnicima iz BiH i susednih zemalja.

Predavanje Zgrada AGG Fakulteta: Proces i kontekst održaće autori projekta, arhitekte Malina Čvoro i Saša Čvoro, 14. decembra u 18 časova. Nakon čega će biti organizovano i vođenje kroz novu zgradu Fakulteta.

Prepun amfiteatar AGGF-a tokom jednog od predavanja

25 godina arhitekture u Republici Srpskoj

ARHITEKTURA.25 završava se otvaranjem izložbe 25 godina arhitekture u Republici Srpskoj. Cilj izložbe je kritičko sagledavanje arhitektonske produkcije u proteklom periodu, njene pozicije u regionalnom i evropskom kontekstu, te uloge i relevantnosti škole arhitekture u razvoju lokalne i šire arhitektonske scene, te izgradnje i razvoja Republike Srpske.

Selektori izložbe su arhitekti Mia Roth iz Hrvatske, Milan Đurić iz Srbije i Vladan Stevović iz Crne Gore, a kustosi su Malina Čvoro i Igor Kuvač, profesori na AGGF-u. Otvaranje izložbe je najavljeno za 14. decembar u 19 časova.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *