Radovi iz arhitekture

Projekat centralne vatrogasne stanice

Tema diplomskog rada Borisa Petrovskog bila je centralna vatrogasna stanica u Novom Sadu koja bi predstavljala centar za smeštaj, funkcionisanje i stalnu obuku vatrogasne brigade.

Smeštena na parceli na uglu raskrsnice Bulevara Vojvode Stepe i Bulevara Evrope, zgrada Vatrogasne stanice biće prva u nizu objekata centralnih gradskih funkcija duž bulevara Evrope. Postojećom i planiranom saobraćajnom mrežom moguć je brži dolazak na mesto intervencije u udesno rizičnim područjima (industrijskim zonama) kao i u samom gradu.

U arhitekturi su prisutni pokret, dinamičnost, akcija, koji u suštini odražavaju vatrogastvo kao jedno dinamično zanimanje. Dominiraju dva elementa: mase-volumeni i površine krovova koje ih prate i pokrivaju. Kao dodatni arhitektonski element pojavljuju se transparentne površine kao element povezivanja među masama. U ovom poretku neočekivano izbija toranj koji svojom visinom ulazi u panoramski izgled grada i postaje visinski reper.

Srce samog objekta oko koga se svi sadržaji grupišu su garaže sa vatrogasnim vozilima. Stanica mora posedovati komandno operativni centar gde centralno mesto zauzima dispečerski centar u kome se primaju dojave požara i drugih nesreća sa teritorije grada. U ostale prostore spadaju garaža za oko 20 vozila, ulazni hol-muzej, garderoba, spavaći/dnevni blok, obrazovni blok, restoran, sportski blok, mini-ambulanta i servisni, magacinski i tehnički prostori.

Konstrukcija objekta je rešena u armirano-betonskom skeletu. Objekat je podeljen na konstruktivne podceline gde svaka ima različite konstruktivne karakteristike u pogledu raspona i dimenzija stubova i greda. Upotrebljeni su materijali sa grubom teksturom i obradom odražavajući utilitarnu namenu objekta.

Ukoliko i vi želite da prezentujete svoje uspešne studentske projekte,  javite se i pošaljite nam svoje radove. Mi ćemo ih prezentovati brojnim čitaocima, ljubiteljima lepe arhitekture.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *