Spomen-park borbe i pobede u Čačku; Foto: Narodni muzej Čačak
Dešavanja

Bogdanovićev Spomen-park borbe i pobede u fokusu izložbe u Čačku

U danu svečanog zatvaranja izložbe, 31. marta, biće organizovan jednodnevni stručno-naučni seminar na temu prostorno-umetničkih vrednosti kompleksa.

Velika retrospektivna izložba „VEČITO“, posvećena stogodišnjici rođenja velikana srpske i jugoslovenske arhitekture Bogdana Bogdanovića (1922, Beograd – 2010, Beč), nakon beogradske premijere prošle godine, nastavlja život u Narodnom muzeju Čačka u kome otvara manifestaciju „Čačak – nacionalna prestonica kulture 2023“.

Čačak kao grad poseduje jedno od kapitalnih dela ovog srpskog graditelja – Spomen-park borbe i pobede, te je ovom memorijalu posvećeno posebno mesto i nova, dodatna postavka u okviru izložbe. Tokom trajanja izložbe organizovana su stručna vođenja, kao i serija dečijih radionica na temu simbola i crteža.

Da podsetimo, na svakom lokalitetu gostovanja priređuje se i novi, dodatni korpus izložbe posvećen monografski tamošnjem spomeniku, uz seminarske aktivnosti koje se tematski odnose na njegovu istoriju i prostorno-umetničke vrednosti, a nakon Sremske Mitrovice, Čačani mogu pogledati izložbu do 31. marta 2023. godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Idejno rešenje za spomen-park u Čačku nastalo je 1973. godine; Foto: Narodni muzej Čačak

Pola veka od nastanka idejnog rešenja

U danu svečanog zatvaranja izložbe, 31. marta, kao vid sumiranja utisaka i stavova, biće organizovan jednodnevni stručno-naučni seminar na temu Spomen-parka borbe i pobede u Čačku. Serija predavanja i radionica tematski će se odnositi na istorijat, zaštitu i valorizaciju prostorno-umetničkih vrednosti kompleksa.

Čačansko izdanje izložbe „VEČITO“ realizovano je kroz saradnju sa lokalnim stručnjacima i institucijama kulture, u okviru Programa nacionalne prestonice kulture, i nadovezuje se na jubilej, 50 godina od nastanka idejnog rešenja projekta Spomen-parka borbe i pobede (1973). Autor i kustos je mr Mare Janakova Grujić, koja potpusuje i likovni identitet izložbe, a organizator Narodni muzej Čačak.

Detalj na Spomen-parku borbe i pobede; Foto: Narodni muzej Čačak

Multimedijalni korpus izložbe sadrži i dugometražni film kao snimak virtuelnih poseta svakog od Bogdanovićevih dela na terenu.

Izložbu u Narodnom muzeju u Čačku čini klasična i multimedijalna postavka. Veliki zidni eksponati u neuobičajenoj formi krugova monografski su posvećeni svakom Bogdanovićevom memorijalu.

Izložbene vitrine sadrže gotovo celokupno Bogdanovićevo književno stvaralaštvo. Tu su i panoi sa njegovim životopisom, topografijom radova na prostoru SFRJ, bibliografijama.

Multimedijalni korpus izložbe sadrži dugometražni film kao snimak virtuelnih poseta svakog od Bogdanovićevih dela na terenu – sa zemlje i iz vazduha, kao i video projekciju koja tematski obrađuje Spomen-park borbe i pobede u Čačku, viđen iz svih perspektiva i u sva četiri godišnja doba.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *