Izložba će biti otvorena do 27. marta 2023. godine; Ilustracija: DaNS
Dešavanja

Izložba arhitekte Milana Kovačevića od 3. do 27. marta u Novom Sadu

Samostalna monografska izložba pružiće najbolji uvid javnosti u ukupan doprinos i visoke domete u arhitektonskom stvaralaštvu ovog plodnog arhitekte.

Izložba novosadskog arhitekte Milana Kovačevića, dobitnika Nagrade za arhitekturu ”Đorđe Tabaković” za 2022. godinu, biće otvorena u petak, 3. marta 2023. godine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Organizator izložbe je Društvo arhitekata Novog Sada, kustos je istoričar umetnosti Vladimir Mitrović, a postavka će moći da se pogleda do 27. marta ove godine, u vremenu od 10 do 18 časova, svakog dana osim ponedeljkom.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Objekat na uglu Sremske i Vase Stajića u Novom Sadu po Kovačevićevom projektu; Foto: Facebook/Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Vrednosti vrhunskog dometa

Arhitekta Milan Kovačević dobitnik je Nagrade za arhitekturu „Đorđe Tabaković” za 2022. godinu Društva arhitekata Novog Sada čime se nastavlja kontinuitet dodele najznačajnijeg priznanja za arhitektonsko stvaralaštvo u Vojvodini.

Nagrada se dodeljuje od 1995. godine, po dvadeset sedmi put. Nagrada nosi ime istaknutog novosadskog arhitekte Đorđa Tabakovića, jednog od pionira moderne arhitekture na ovim prostorima. Nagrada je i najviše priznanje DaNS-a za izuzetan stvaralački i pregalački doprinos u oblasti arhitekture.

Dodeljuje se pojedincima ili autorskim timovima koji deluju u kontinuitetu, za istaknuta i plodotvorna arhitektonska ostvarenja na teritoriji Vojvodine, koja su potvrđena vrednostima vrhunskog dometa i koja su imala u određenom razdoblju progresivni uticaj na dostignuće, razvoj i društvenu ulogu arhitekture.

Zgrada na početku Ulice Braće Ribnikar u Novom Sada prema projektu Milana Kovačevića; Foto: Facebook/Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Najviši dometi u stambenoj arhitekturi

„Raznolika je tipologija objekata koji su bili predmet projektovanja i građenja arhitekte Kovačevića, od poslovnih i poljoprivrednih, preko objekata predškolskog vaspitanja do objekata studentskog standarda. Ali, svakako je stambena arhitektura pre svega u fokusu njegovog profesionalnog interesa i tu su njegovi dometi najviši“ – kaže se u obrazloženju nagrade i dodaje:

„Iako se u brojnim stambeno-poslovnim zgradama sa potpisom ovog autora nikad ne ide ispod nivoa kvaliteta koji je postao zaštitni znak Studia I, ipak se svojom osobenošću izdvajaju one koje su pozicijom u tkivu grada ili specifičnim programskim zahtevima bile posebno inspirativne za autora“.

O stvaralačkom opusu kao i o pojedinim realizovanim objektima arhitekte Kovačevića napisano je više kritičkih prikaza i tekstova u stručnim publikacijama kao i u dnevnoj štampi, a najznačajniji objekti izlagani su i na nizu kolektivnih izložbi. Samostalna monografska izložba koja je sada pred nama svakako će pružiti najbolji uvid javnosti u ukupan doprinos i visoke domete u arhitektonskom stvaralaštvu ovog plodnog arhitekte.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *