Prepoznatljive zgrade Kovačevića u Novom Sadu
Aktuelno

Milan Kovačević dobitnik Tabakovićeve nagrade za 2022. godinu

U fokusu profesionalnog interesa ovog poznatog novosadskog arhitekte jeste pre svega stambena arhitektura gde su njegovi dometi najviši.

Arhitekta Milan Kovačević dobitnik je Nagrade za arhitekturu Đorđe Tabaković za 2022. godinu Društva arhitekata Novog Sada. Ovim se nastavlja kontinuitet dodele nagrade za arhitektonsko stvaralaštvo na tlu Vojvodine. Nagrada je ustanovljena 1995. godine i ove godine dodeljuje se 27. put.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Arhitekta Milan Kovačević (1971)

Period u kome nastaje njegov bogat graditeljski opus jesu prve decenije novog milenijuma, pa sve do danas.

Period u kome nastaje bogat graditeljski opus arhitekte Kovačevića jesu prve decenije novog milenijuma, počev od osnivanja svog projektnog biroa „Studio I“ 2001. godine pa sve do danas kada dostiže punu kreativnu i profesionalnu zrelost. Gotovo svi objekti tokom ovog perioda realizovani su u Novom Sadu i njegovoj okolini, kaže se u saopštenju DaNS-a.

Ugao Sremske i Vase Stajića u Novom Sadu po projektu Kovačevića

Stambene zgrade u fokusu

Raznolika je tipologija objekata koji su bili predmet projektovanja i građenja arhitekte Kovačevića, od poslovnih i poljoprivrednih, preko objekata predškolskog vaspitanja do objekata studentskog standarda. Ali svakako je stambena arhitektura pre svega u fokusu njegovog profesinalnog interesa i tu su njegovi dometi najviši, navodi se izveštaju Veća nagrade za arhitekturu Đorđe Tabaković.

Uskoro samostalna monografska izložba

O stvaralačkom opusu kao i o pojedinim realizovanim objektima arhitekte Kovačevića napisano je više kritičkih prikaza i tekstova u stručnim publikacijama kao i dnevnoj štampi, a najznačajniji objekti izlagani su i na nizu kolektivnih izložbi.

Samostalna monografska izložba koja će uslediti povodom dodele Nagrade za arhitekturu Đorđe Tabaković za 2022. godinu svakako će pružiti najbolji uvid javnosti u ukupan doprinos i visoke domete u arhitektonskom stvaralaštvu ovog plodnog arhitekte.

Tabakovićeva nagrada

Nagrada arhitekture Đorđe Tabaković najznačajnije je priznanje za arhitektonsko stvaralaštvo koje dodeljuje Društvo arhitekata Novog Sada. Nagrada je ustanovljena 1995. godine i simbol je počasti dobitnicima, kao i počasti koja se na taj način odaje jednom od pionira srpske moderne arhitekture i istaknutom novosadskom graditelju arhitekti Đorđu Tabakoviću (1897-1971).

Arhitekte-dobitnici Nagrade pripadali su plejadi prvih promotera savremene posleratne arhitekturu u Vojvodini i Srbiji, koji su ostavili trajni pečat u posleratnoj istoriji naše arhitekture ali i kulture u celini, posebno u Novom Sadu i Vojvodini.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

Ostavite odgovor

Obavezna polja *