Aktuelno, Nameštaj i oprema

Kako je pravljen kamin Jelene Karleuše

Poznata estradna zvezda Jelena Karleuša je izrazila želju za kaminom u svom luksuznom apartmanu na Dedinju. Arhitekta Sonja Brstina, koja je uradila celokupan enterijer stana, dizajnirala je i ovaj kamin sa ložištem na bio gorivo.

Ako i vi želite kamin u vašoj dnevnoj sobi ali ne znate kako se on pravi i koliko to sve košta došli ste na pravo mesto. Gradnja.rs vam donosi članak o izradi kamina za koji nije potreban dimnjak.

Novi kamini imaju ložište na bio gorivo za koji nije potreban odžak i dimnjak. Osnovni materijal za izradu je gips (gipsane ploče i gipsani ukrasni elementi), granitno jezgro kamina i limeno ložište.

.

Slika objavljena u časopisu Scandal broj 357, Foto: Ivan Vučićević

Pre nego što vam objasnimo kako se kamin pravi, trebali bi da znate koliko će to sve da košta. Za kamin koji vam predstavljamo cene su sledeće: gipsana konstrukcija sa dekorativnim elementima košta oko 650 evra, granitno jezgro sa ložištem oko 500 evra dok staklo za zaštitu oko 50 evra. Gipsana konstukcija je skupa jer se moraju prema meri praviti kalupi pa izlivati gipsani stubići i ostali dekorativni elementi. Ukupna cena kamina, stoga,  iznosi oko 1.200 evra.

Tok gradnje kamina u 10 koraka

Kako napraviti kamin? Pratite sledeće korake i prateće slike.

 1. Na zidu izvucite tačne dimenzije kamina: baza, spoljnje linije i središte kamina. Na izvučene pravce se postavite aluminijumske profile i vežite iz za zid. Savetujemo da se baza (postolje) kamina izrađuje sa obaveznom ojačanom konstrukcijom. Aluminijumske profile počnite da oblažete gipsanim pločama.
 2. Celokupna konstrukcija kamina izrađuje se od vatrootpornog gipsa. Ove gipskartonske ploče se izrađuju u crvenoj boji. Tačno isečeno delove prvo montirajte na bočne strane kamina.
 3. Zatim, gips pločama obložite prednji deo kamina.
 4. Formiranje potrebnog oblika se postiže dodatnim rezanjem ploča nakon vezanja za profile
 5. Kaminska konstrukcija se zatvara i sa gornje strane ojačanim profilima.
 6. Tačnost vertikalnosti i horizontalnosti tokom celog rada se provetava libelom.
 7. Isečene ivice ploča tokom gradnje se čiste i obrađuju.
 8. Konačno, vatrootpornim gips-kartonskim pločama se dobija kutijasta konstrukcija kamina sa obaveznim ojačanim delovima: postoljem i gornjom pločom kamina.
 9. Preporučujemo da se nakon formiranja konstrukcije uzmu tačne mere za granitno jezgro kamina. Granitno jezgro i limeno ložište, prema vašim merama, mora da izvede specijalizovana firma za kamine koja posteduje sve ateste za ovu vrstu radova.
 10. Na kutijastu formu kamina lepe se gipsani dekorativni elementi koje izrađuje gipsar u kalupima a prema merama kamina. Pojedine dekorativne elementi se moraju praviti po meri kao što je slučaj sa stubićem u našem slučaju dok se ipak neki mogu kupiti i kao gotovi fazonski komadi. Na prednji deo kamina postavljenjo je pokretno zaštitno staklo.

Nakon završetka kompletne konstrukcije sledi farbanje i šmirglanje i kamin je gotov.

Pravi kamin za zvezde, zar ne?

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

6 komentara

 1. andreja

  Jel to izaslo danas u Skandalu?

 2. Igor Conic

  Da, to je na naslovnoj.

 3. Borko

  Bio gorivo, o čemu se tu tačno radi?

 4. Igor Conic

  Bio gorivo je ustvari etanol koji gori zutim plamenom bez dima i mirisa. Nema neugodnog mirisa ili otrovnog gasa jer je rezultat sagorevanja CO2 i H2O. Potrošnja je približno 2 litra bio goriva na 7 sati.

 5. Anja

  Svaka čast Sonja 😉

 6. Dragana

  DIVNO, svaka cast! O ovom cu pisati na mom green blogu 😉

Ostavite odgovor

Obavezna polja *