Lazar Kuzmanov; foto: Miljan Cvijetić
Aktuelno

Lazar Kuzmanov dobitnik nagrade Đorđe Tabaković za 2019. godinu

Nagradu za arhitekturu “Đorđe Tabaković” za 2019. dobio je novosadski arhitekta Lazar Kuzmanov.

Ovo priznanje Društva arhitekata Novog Sada, ustanovljeno 1995. koje nosi ime jednog od pionira moderne arhitekture, dodeljuje se za izuzetan stvaralački i pregalački doprinos u ovoj oblasti i istaknuta i plodotvorna ostvarenja na teritoriji Vojvodine.

Veće Tabakovićeve nagrade u obrazloženju ukazuje na visoki kreativni domet dela Lazara Kuzmanova, stručnu i naučnu delatnost i publicistiku, rad u stručnim organizacijama i nastavi na Odseku za arhitekturu Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kao i konstantnu angažovanost na braniku arhitekture i kulture uopšte. Po njihovoj oceni on je primer kako se razvija jedan arhitekta, učešćem na konkursima i na njima dobijenim nagradama, priznanjima i otkupima, piše Dnevnik.

Zgrada u Železničkoj ulici po projektu Lazara Kuzmanova

U poplavi objekata formalne, dekadentne postmoderne, njegovi objekti povratili su „novo-stari“ duh gradskoj stambenoj arhitekturi.

Graditeljski opus arhitekte Lazara Kuzmanova čini četrdesetak ostvarenja različite sadržine koje je radio sam ili u koautorstvu sa više svojih kolega, u početku najviše s Iljom Mikitišinom, a u poslednje vreme sa Miljanom Cvijetićem. U poplavi objekata formalne, dekadentne postmoderne, njegovi objekti, po mišljenju članova Veća povratili su „novo-stari“ duh gradskoj stambenoj arhitekturi. Uvođenjem pročišćenih likovnih elemenata složenih u prostudirane višebojne celine, vratili su arhitekturu u jednu od njene tri osnovne komponente – u umetnost.

Zgradom u Vase Stajića, Kuzmanov je osvojio priznanje na Salonu arhitekture u Beogradu

U saglasju s okolinom

Svaki objekat je u saglasju je sa okolinom. Poznavanje protekle i praćenje savremene svetske arhitekture omogućava mu da je interpretira na njemu svojstven način, bez direktnog preuzimanja oblika i rutine. U obrazloženju su navedene i neke od stambenih zgrada u Novom Sadu koje je projektovao Lazara Kuzmanov sa detaljima koji prerastaju u simbol čineći ih posebnim i prepoznatljivim. Izdvajaju se crveni kvadrat na zgradama u ulicama Cara Dušana i Cara Lazara, plava stola u ulici Danila Kiša, plavi medaljoni u Železničkoj ulici, igra belih parapeta i kontinualnih prozorskih traka u ulici Laze Nančića, lođama razlučeni uglovi u ulici Stanoja Stanojevića i Železničkoj, igra crno belih polja u ulici Vase Stajića, koja je bila u izboru za Najlepšu zgradu u Novom Sadu u izboru portala Gradnja i osvojila četvrto mesto.

Za realizacije i projekte Kuzmanov je dobio dvadesetak nagrada i priznanja, izlagao je na desetak izložbi od kojih su dve bile samostalne, a kao ovogodišnjem laureatu biće mu priređena i monografska postavka na kojoj će mu biti uručena i nagrada.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Dejan Tomić

    Lazara Kuzmanova lično poznajem, jer sarađujemo dugi niz godina. Mogu Vam reci da je on bio i ostao primer i uzor mnogim pokoljenjima i ljudima koji sebe nazivaju kolegama.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *