Saloni

Dva:studio osvojio prvu nagradu 36. Salona arhitekture

Za delo Kombinovana dečja ustanova „Tesla – nauka za život“ Milanu Đuriću, Aleksandru Vuji i Milki Gnjato iz biroa Dva:studio dodeljen je Gran pri 36. Salona arhitekture.

Žiri u sastavu Aleksandar Bobić, predsednik, Tanja Manojlović, Milorad Vidojević, Bojana Pejić i Aleksandar Keković, ocenio je da su nagrađeni autori vešto eksperimentisali sa kontekstom i lokacijom, a ovaj objekat smešta u ravan nečeg novog, koje kao takvo pravi rez u odnosu na aktuelno stanje stvari.

„Prostorna organizacija je dosledna i u potpunosti podređena specifičnim programskim zahtevima i standardima savremene dečje pedagogije i oni dosledno primenjuju standarde energetske efikasnosti uz vešto očuvanje perceptivnog kvaliteta samog objekta i estetičkog doprinosa kontekstu“, navodi žiri u obrazloženju.

dvastudio-salon-arhitekture

Đurić je rekao Tanjugu da je pobednički projekat pobedio na konkursu, što nije čest slučaj, 2010. godine i da je bilo potrebno tri godine da bi se projekat realizovao. On je ocenio da arhitektura kod nas nije dovoljno zastupljena i da su Salon arhitekture i BINA-a dve naše najznačajnije manifestacije koje prate ovaj vid umetnosti.

dvastudio-vrtic

Priznanje u kategoriji „Arhitektura“ dobili su Lazar Kuzmanov i Miljan Cvijetić za realizovano delo Stambena zgrada u ulici Vase Stajića 8 u Novom Sadu. U istoj kategoriji dobitnici priznanja su Igor Marić, Božidar Manić i Ana Niković za realizovano delo Kapela na novom groblju u Baroševcu kod Lazarevca.

Priznanje u kategoriji „Enterijer“ dodeljeno je autorkama Ivi Bekić i Tamari Popović za realizovano delo „lol! pantheon“ – Enterijer salon i kancelarije ciriškog časopisa „Camenzind“.

Nagrada u kategoriji „Arhitektura-urbanizam“ uručena je Zoranu Lazoviću i Vladanu Đokiću za realizovano Stambeno naselje u Gostivarskoj ulici na Voždovcu u Beogradu, a Branislavu Mitroviću i Ognjenu Kraši u „Gosti salona-delo u inostranstvu za realizovano delo Upravna zgrada preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ a.d. u Višegradu, Bosna i Hercegovina.

salon-arhitekture-nagrade

Branku Stanojeviću je uručeno priznanje u kategoriji „Eksperiment i istraživanje“ za istraživanje i eksperimentisanje pod nazivom „Granica, vizuelni spomenik žrtvama obmane“ na graničnom prelazu Šepal kod Loznice, a Mihailo Timotijević najbolji je u kategoriji „Arhitektura projekti“ za projekat rekonstrukcije „Trušnice“ u selu Kremna kod Užica i pretvaranje u deo Muzeja šumarstva.

U kategoriji „Publikacije“ pohvaljeni su Aleksandar Vuja i Vesna Mili Čolić Damnjanović, u kategoriji „Arhitektonska kritika“ Ljubica Slavković, a u segmentu „Arhitektonska fotografija“ Dejanu Mitroviću za fotografiju Sportsko-rekreativnog centra „Milan Gale Muškatirović“.

(Izvor: Tanjug, Foto: Blic)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *