Aktuelno, Građevinarstvo

Zbog čega vrućine ili kiša neće ometati ovogodišnji Australian Open

Melburnska Margaret Court Arena dobila je krov nalik bakarnom peniju koji se otvara za samo pet minuta.

Ovaj novi, pokretni krov čija izgradnja je koštala 366 miliona dolara, štitiće igrače i gledaoce tokom predstojećeg teniskog turnira Australian Open. Dizajn „najbržeg krova Australije“ delo je saradnje studija Populous i NH Architecture. Krov je projektovan kao jedinstven sistem koga čine dva rešetkasta nosača postavljena celom dužinom terena, sa svake strane po jedan. Oni nose gotovo celu težinu pokretnog dela krova, koji je takođe organizovan sistemom rešetkastih nosača.

MCA2

Krov je deo novog, ponovnog uređenja Melburna i Olimpijskog parka. Osim njega, na ovom stadionu radilo se i na obnovi jednog dela tribine, od 7.500 mesta, kao i na novom sistemu ventilacije i na polju akustike. Ipak, izgradnja krova privukla je najviše pažnje.

MCA05

Boja krova odražava neke od tradicionalnih elemenata arhitekture Melburna, koji se mogu videti na bakarnim segmentima objekata duž obale reke Jara. Ipak, težilo se pojačanju individualnosti koju zaslužuje Margaret Court Arena.

MCA04

Krovni prepusti velikih dubina, sa svih strana objekata, obezbeđuju hlad posetiocima naročito u ulaznoj zoni. Velike vrućine koje su često problem ovog turnira izgleda da će od sada biti zaobiđene. Posetiocima ovog teniskog spektakla, kao i nama, gledaocima kraj ekrana, preostaje samo da uživamo u mečevima.

Evo kako je izgledalo prvo otvaranje krova zabeležno mobilnim telefonom:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *