Planirani objekat kombinovane dečje ustanove na Vračaru; Rendering: Home Plan
Novi objekti

U Šumatovačkoj na Vračaru planiran vrtić za 140 mališana

Na terenu u velikom padu Grad Beograd želi da izgradi kaskadirani objekat dečijeg vrtića spratnosti Po+P+1 i površine oko 1.100 kvadrata.

Beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je Javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju objekta kombinovane dečje ustanove na katastarskoj parceli u Šumatovačkoj ulici na Vračaru.

Nosilac izrade projekta je Privredno društvo „Home Plan” d.o.o. iz Beograda, koje je zahtev podnelo u ime investitora, a to je Grad Beograd, Sekretarijat za Investicije.

Idejno rešenje projekta potpisuje arhitekta Slavko Šarić, dok je projektant spoljnog uređenja dipl. inž. šum. Gorica Ž. Rosić.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ortofoto prikaz sa označenom predmetnom parcelom

Smeštaj za oko 140 dece

Kako se navodi u dokumentaciji, na predmetnoj katastarskoj parceli planiran je objekat spratnosti Po+P+1 za smeštaj oko 140 dece u kombinovanoj dečijoj ustanovi ukupne nadzemne BRGP 1.119,83 m2.

Ukupna BRGP planiranog objekta je 1.014,31 m2, ukupna neto površina je 839,86 m2, dok je površina pod objektom 514,63 m2.

Parcela je ugaona i ostvaruje pristup prema javnoj saobraćajnici u Šumatovačkoj ulici i prema javnoj površini – komunalnoj stazi, odnosno bočnoj pešačkoj saobraćajnici.

Parcela je ugaona i ostvaruje pristup prema javnoj saobraćajnici u Šumatovačkoj; Rendering: Home Plan

Parkiranje van granica parcele

Kolski pristup parceli se ostvaruje iz Šumatovačke ulice, s tim da prolazak vozila kroz kompleks nije predviđen.

Parking prostor po Projektnom zadatku nije planiran na parceli, već je parkiranje predviđeno duž Šumatovačke ulice, van granica parcele, osim za jedno dostavno vozilo koje se parkira neposredno uz službeni ulaz.

Pešački pristup objektu se ostvaruje preko bočne pešačke pristupne saobraćajnice za sve korisnike objekta, osim za službena lica koja pešački pristup ostvaruju direktno iz Šumatovačke ulice.

Zbog terena koji je u velikom padu, objekat je kaskadiran; Rendering: Home Plan

Građevinska linija prema Šumatovačkoj ulici je na udaljenju od 5 metara, dok je prema pešačkoj saobraćajnici na udaljenju od 3 metra.

Zbog terena koji je u velikom padu, objekat je kaskadiran, tako da se prizemlje gradi kroz dve nivelete.

Planirana spratna visina objekta je 4,05 metara, kako bi bilo omogućeno da prostorije imaju dovoljnu čistu visinu, kao i da ostane dovoljno prostora za konstrukciju objekta i nesmetani prolaz instalacija.

Građevinska linija prema Šumatovačkoj ulici je na udaljenju od 5 metara, dok je prema pešačkoj saobraćajnici na udaljenju od 3 metra. Zona građenja dodatno je uslovljena udaljenjima od bočnog suseda i bočnih granica parcele.

Planirana spratna visina objekta je 4.05 metara; Rendering: Home Plan

Plan ozelenjevanja

Polazna osnova i cilj pri oblikovanju plana ozelenjavanja bio je da se boravak u ovom prostoru učini prijatnijim, oplemeni kvalitetnim sadnim materijalom, bez da narušava preglednost prostora, te obezebedi budućem korisniku jednostavno održavanje.

Dominantan element je travnjak, a monotonija se razbija trakama žbunastih zasada i pojedinačnih stabala niskog dekorativnog drveća.

Vrtić će biti oplemenjen kvalitetnim sadnim materijalom; Rendering: Home Plan

Ispod žbunja predviđen je sloj malča, čime se sprečava preterano isušivanje zemljišta, kao i izbijanje korova, te obezbeđuju optimalni uslovi za opstanak vegetacije.

Kompozicije zimzelenog i listopadnog žbunja osmišljene su tako da biljke svojim rastom i redovnim održavanjem i orezivanjem prostor čine konstantno atraktivnim.

Predviđeno je postavljanje limenih graničnika zbog dobijanja uredne linije između žbunastih vrsta i travnjaka ali još važnije, zbog lakšeg održavanja – košenja trave.

Takođe, na istoj poziciji – ispod žbunja predviđen je sloj malča, čime se sprečava preterano isušivanje zemljišta, kao i izbijanje korova, te obezbeđuju optimalni uslovi za opstanak vegetacije.

Ispod žbunja predviđen je sloj malča; Rendering: Home Plan

Na javnom uvidu do 1. februara

Javna prezentacija počela je 25. januara u zgradi Gradske uprave grada Beograda, a trajaće do 1. februara, svakog radnog dana od 9 do 15 časova.

Zainteresovana lica mogu tokom javne prezentacije da izvrše uvid u urbanistički projekat, kao i da svoje primedbe i sugestije na planirana rešenja u pisanoj formi dostave Sekretarijatu najkasnije do 1. febuara 2022. godine.

Grafički prilozi

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. arhitekta

  Horror Show 😀

 2. Milos

  Ovo je uzas, iskreno se razocaram svaki put kad vidim novo obdaniste koje je promasilo vreme u kom se pravi.

 3. Ranko Radovic

  Graditi obdaništa/vrtić na takvo strmom terenu može biti dosta opasno.

  Visinska razlika je ogromna. Stepenica je puno. Deca imaju samo da padaju.

  Ali, to je Vračar.

 4. Dzoni

  Sramota za sve pocev od gradjana, preko studenata, profesora, ministara, ma svakog ko je na bilo koji nacin ukljucen u arhitekturu/gradjevinu/urbanizam nase drzave, u kojoj ovakav projekat biva izgradjen. Sramota! Ovo je na nivou LOSEG projekta prve godine fakulteta.

 5. Milena

  Ovakvi projekti su posledica tenderske procedure u kojoj se projekat nabavlja sa najnizom mogucom cenom kao jedinim kriterijumom (koruptivne prakse namestanja tendera da ne komentarisemo).
  U Evropskim zemljama svi javni projekti obavezno idu na javne ili pozivne arhitektonske konkurse, a cak i za te pozivne postoji pretkvalifikacija na osnovu portfolia.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *