Aktuelno, Novi objekti

Gradnja novog naselja i marine u Šapcu

U zoni od tridesetak hektara, između srednjovekovne tvrđave i starog mosta na Savi, kod Šapca, prostiraće se novo naselje sa 4.000 stanovnika.

Usvajanjem Plana detaljne regulacije, konačno je omogućeno sprovođenje najvažnijeg strateškog cilja – izlaska grada na reku. Očekuje se da bi na ovom prostoru uskoro mogla da počne i prodaja prvih lokacija.

Šabac se u dalekoj prošlosti formirao upravo oko vojnog utvrđenja pored Save, ali se od snažnijeg razvoja grada, tokom 19. veka i vladavine Jevrema Obrenovića, naselje pomerilo dublje u kopno. Razlog izmeštanja iz istorijskog centra jeste močvarno zemljište sa malo prostora za gradnju. Međutim, već nekoliko decenija unazad, postoji želja građana za povratak na reku.

– Pored urbanističkih akata preduslov je bilo i rešavanje imovinskih odnosa sa vojskom. U priobalju se nalazila kasarna, srušena u bombardovanju 1999. godine, pa smo zemljište izuzeli i time stvorili uslov za realizaciju naše želje. Plan predviđa izgradnju stambenog naselja, sa mnogo zelenih površina i parking mesta – objašnjava gradonačelnik Miloš Milošević.

Prema nedavno usvojenom Planu detaljne regulacije „Šabac – grad na Savi“, standardi novog naselja veoma su visoki i omogućuju luksuzno stanovanje. Tu su osnovna škola sa vrtićem, toplana, tržni centar, poslovni i stambeni prostor sa delom za vile. Ulice su postavljene u skladu sa urbanističkom matricom grada, pa će deo uz Savu izgledati kao njegov prirodni nastavak.

– Izgradnja infrastrukture planira se etapno. Ulagaćemo novac od prodaje parcela i naknada za uređenje građevinskog zemljišta. U toku su analize tržišta, posle čega ćemo formirati cenu. Očekujemo veliko interesovanje, jer je u blizini ovog naselja i stara deponija Dudara, koja će brzo biti sanirana i pretvorena u zonu sporta i rekreacije – objašnjava gradonačelnik Milošević.

Plan detaljne regulacije definiše i izgradnju marine za turističke brodove, sa hotelom, koji će se nalaziti u blizini silosa. Na poljani Mihajlovac, gde se održava poznati malogospojinski vašar, biće građeni otvoreni i zatvoreni bazen i novi stadion. A svetkovina po kojoj je Šabac prepoznatljiv, trebalo bi da bude preseljena na kompleks pijaca kod obilaznog puta. U naselju na Savi biće Prirodnjački muzej i otvorena pozornica.

Pogled na Tvrđavu

– Poseban značaj dali smo tvrđavi. U njenoj široj okolini neće biti gradnje, niti bilo čega što može da je zaseni. Planirali smo da obezbedimo pogled na utvrđenje iz centra grada i tako uspostavimo vizuelnu vezu između tačke nastanka sa sadašnjim Šapcem. Najbliži tvrđavi biće memorijalni objekat, posvećen svima koji su tu stradali. Ovo je bilo mesto bitaka, sukoba i zatvaranja ljudi za vreme turskih, austro-ugarskih, nemačkih oku

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. merko

    Koliko ce biti kvadrat? Gde ce biti ta letnja pozornica?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *