Aktuelno, Izvođenje

Otvoren sistem gradnje za lakše održavanje

Ted Benson razvija tzv. otvoreni sistem gradnje zasnovan na poznavanju činjenice da različiti delovi objekta ima različiti životni vek. Kako ovo može da pomogne u gradnji?

Konstrukcija objekta može da traje 300 godina, instalacije do 30 a unutrašnja oprema oko 15 godina. Otvoreni sistem gradnje zasnovan je na tome da se objekat lako može „otvoriti“ i pristupiti delu koji treba da bude zamenjen.

Dobar primer za to su električne instalacije. Umesto da se postavljaju između zidovima, stavljaće se ispod podne lajsne koja je dizajnirana tako da se lako može skinuti i pristupiti žicama.

.

Učenje od Šveđana

Ideja za ovakav način gradnje Ted je uvideo u švedskom modelu. Šveđani su do 1970-tih godina gradili kuće kao i Amerikanci ali su od tada potpuno revidirali postupke u građevinskoj industriji. Rezultat je kompletna promena koraka u gradnji koji olakšavaju pravljenje montažnih kuća, smanjuje potrebno vreme izgradnje i svodi utrošak materijala na minimum.

Tedove kuće drže se par principa:

  • Jednostavne forme koji umanjuju gubitak temperature na spojevima
  • Kontrolisano zastakljivanje sa orijentacijom ka jugu


Rezultat primena otvorenog sistema gradnje su energetski efikasne kuće koje se lako mogu održavati.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. zoranstubica

    ovo je lepo .po ovom pogledu neznam opet ali verovatno kad bi se naprimer uradio neki restorancic u etnom stilu JA mislim dabi to bilo super igledalo a naravno bilo i turisticko mesto. razmislicu o ovome jer vi bas imate super ideje i dobru ekipu . pozzz ..

Ostavite odgovor

Obavezna polja *