Dešavanja

Strabag glavna prepreka hrvatskim i srpskim građevinarima u Libiji

Glavni konkurent hrvatskim i srpskim građevinarima u infrastrukturnim poslovima u Libiji biće austrijski Strabag.

Domaći građevinari su svesni da je upravo austrijski građevinski div poslednjih godina gotovo pretplaćen na poslove u Libiji.

Tako je pre nekoliko nedelja Strabag dobio posao modernizacije priobalne autoputa vredan čak 104 miliona evra. To je već peti veliki posao kojeg su Austrijanci dobili u Libiji, nakon projekta Tajura, kao i modernizacije aerodroma u Tripoliju.

Prvi je posao u Libiji Strabag dobio još 2008. godine, a dosada ugovoreni poslovi teški su čak 430 miliona evra. Kompanija trenutno radi i na modernizaciji gradske infrastrukture u Tajuri, predgrađu Tripolija, a taj bi posao trebao biti okončan 2012. Ta 2008. godina važna je stoga što se otad vuče priča kako će Ingra sarađivati  u poslovima u toj zemlji.

Inače, poslednja kompanija s ovih prostora koja je u Libiji zaslužila posao bio je slovenski SCT koji je proteklog vkenda proglašen nesolventnim. Slovenačko preduzeće SCT juče je potpisalo ugovor o gradnji ulazne auto-puta u libijski grad Bengazi, vredan 332 miliona evra, doznaje se iz pouzdanih izvora.

Reč je o daleko najvećem poslu koji je bilo koje od slovenačkih firmi poslednjih godina dobilo u inostranstvu. Libija je SCT-u navodno isplatila 60 miliona evra predzajma.

Prvi sastanak srpskih i hrvatskih građevinara održaće se kroz mesec dana, a tada bi trebao i pasti dogovor o konzorcijumu koji bi, pretpostavlja se, trebao olakšati dobijanje poslova u Libiji i Alžiru.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *