Sajam će se održati od 18. do 23. aprila 2023. godine; Foto: UNstudio
Sajmovi

Sajam kao grad: Novi dizajn za ovogodišnji Salone del Mobile u Milanu

Urbanističkim pristupom se o Salonu razmišlja kao o gradu, i to idealnom gradu, a za čije će ogledno polje poslužiti bijenalni sajam osvetljenja Euroluce.

Najveći sajam nameštaja na svetu, Salone del Mobile u Milanu, po prvi put će se nakon tri godine ponovo održati u prolećnom terminu i to u periodu od 18. do 23. aprila 2023. godine.

Organizatori znamenite manifestacije najavili su ovih dana planove za 2023. godinu i to sa novim kulturnim programom koji će posetiocima sajma ponuditi poboljšano iskustvo.

Takođe, najavljen je i bijenalni sajam osvetljenja Euroluce, čiji je raspored inspirisan urbanističkim planiranjem, a sve sa idejom da se izložba doživi kao „grad svetlosti“.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Jedna od „Konstelacija“ na Salone del Mobile 2023; Foto: Courtesy Salone del Mobile

Salone del Mobile 2023: Stvaranje veza

„Radili smo sa multidisciplinarnim pristupom, tako da našim programom želimo da dovedemo arhitekturu, umetnost i fotografiju na sajam“, istakao je za Wallpaper vodeći arhitekta Bepe Finesi.

Planirano je da sajam sadrži i prostor knjižare italijanskog izdavača Corraini, kao i nekoliko izložbi koje će na sajam doneti nove koncepte kreativnosti i mašte.

Urbanističkim pristupom se o Salonu razmišlja kao o gradu, i to idealnom gradu, počevši od paviljona Euroluce.

„Ljudi dolaze na Salon da vide šta je to novo od brendova, ali i da ostvare konekcije. I to je ono što nam je nedostajalo. Za stvaranje veza veoma je važan izgled sajma. Zato smo odlučili da imamo urbanistički pristup. Na ovaj način se o Salonu razmišlja kao o gradu, i to idealnom gradu, počevši od paviljona Euroluce“ – dodao je Finesi.

Dizajn paviljona poveren je milanskoj arhitektonskoj firmi Lombardini 22, koja kreira organizaciju prostora koja će poboljšati iskustva posetilaca.

Novi izgled je inspirisan istorijskim gradskim jezgrima u Italiji, te se sajam reprogramira u formu grada, a Euroluce će predstavljati eksperimentalno polje.

Salone del Mobile 2022. Foto: UNStudio

Euroluce 2023: Sajam kao grad

„Fokusirali smo se na osvetljenje kao na objekat, na njegov oblik. Ali svetlost je sve više povezana sa tehnologijom, sa načinom na koji reaguje na ljude, kao i na to kako utiče na to kako doživljavamo prostor“, rekla je predsednica Salone del Mobile, Maria Poro.

Pored štandova kompanija nalaziće se i niz kulturnih momenata specifičnih za lokaciju, nazvanih „Konstelacije“, sa radovima mnogih kreativaca.

U okviru Euroluce nalaziće se i Aurore, arena koju je osmislio studio FormaFantasma, sa idejom da se kreira prostor za program predavanja i dijaloga i čiji je kustos Analisa Roso. Kada se ne koristi, ovaj prostor dizajneri zamišljaju kao „mesto za meditaciju i razmišljanje“.

Aurore arena studija Forma Fantasma; Ilustracija: Courtesy Salone del Mobile

Alcova 2023: Objavljena lokacija

Kustosi Džozef Grima i Valentina Ćiufi pokrenuli su 2018. godine program Alcova i od tada, svake godine, projektom se bira jedna oronula zgrada na teritoriji Milana u kojoj se zatim dešavaju kreativne intervencije brendova i dizajnera.

Ove godine Alcova zauzima istorijsku četvrt Porta Vittoria Abattoir, koja će ovom prilikom biti prvi put otvorena za javnost.

Porta Vittoria Abattoir u Milanu; Foto: Federico Floriani

Istorijska četvrt Porta Vittoria Abattoir će ovom prilikom biti prvi put otvorena za javnost.

Kompleks se prostire na 20.000 kvadrata kroz šest zgrada i zamišljeno je da događaj animira napuštene prostore kroz performanse, izložbe, razgovore, projekcije i instalacije.

Salone del Mobile 2023 održaće se u periodu od 18. do 23. aprila 2023. godine.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *