Planirana lokacija u City kvartu u Podgorici; Foto: Konkursna dokumentacija
Konkursi

Traži se idejno rešenje za objekat doma zdravlja u City kvartu u Podgorici

Konkursni radovi mogu se poslati najkasnije do 30. oktobra ove godine, a za šest najboljih arhitektonskih rešenja obezbeđen je nagradni fond od 73.500 evra.  

Nedugo nakon objavljivanja raspisa konkursa za idejno rešenje Urgentnog centra u okviru kompleksa Kliničkog centra Crne Gore, crnogorsko Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma raspisalo je međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rešenje objekta doma zdravlja u City kvartu u Podgorici.

Predmet konkursa je izbor najboljeg idejnog arhitektonskog rešenja za izgradnju doma zdravlja na urbanističkoj parceli br. 17 površine 8.643 m², u zahvatu DUP-a „Radoje Dakić“ u Podgorici, a nagradni fond od 73.500 evra biće raspodeljen na prvu (30.000 €), drugu (20.000 €) i treću nagradu (10.000 evra), te tri jednakovredna otkupa od po 4.500 evra.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Doprinos podizanju estetskih vrednosti

Kako se navodi, cilj konkursa je izbor najkvalitetnijeg idejnog arhitektonskog rešenja doma zdravlja u City kvartu u Podgorici, koji će, pre svega, zadovoljiti propisane uslove i postići maksimalno usaglašavanje svih aspekata preciziranih konkursnim zadatkom.

„Takođe, od učesnika se očekuje da ponude savremeno rešenje objekta, koji će svojom reprezentativnošću, u smislu oblikovnosti i materijalizacije, doprineti podizanju estetskih vrednosti, kako užeg, tako i šireg gradskog jezgra“ – kaže se u konkursnoj dokumentaciji.

Kako se dodaje, idejnim rešenjem treba utvrditi generalnu koncepciju za izgradnju objekta, a posebno treba voditi računa o uklapanju objekta sa okolinom, o položaju samog objekta u okviru zadate lokacije i odnosu prema susednim objektima, kao i o priključenju objekta na infrastrukturu.

Ortofoto snimak sa naznačenom granicom zahvata; Foto: Konkursna dokumentacija

Od radova se očekuje da na adekvatan način unaprede vizuelni identitet bloka i ponude optimalno funkcionalno rešenje planiranih programskih sadržaja.

Kada je reč o arhitektonskim vrednostima, navodi se da koncept treba bazirati na optimalnom i funkcionalnom arhitektonskom rešenju, kojim će se zadovoljiti kriterijumi u pogledu organizacije prostora, istovremeno vodeći računa o doživljaju i estetici objekata, odnosu izgrađene i neizgrađene sredine i o proporciji objekta u odnosu na zatečeno okruženje.

„Od konkursnih radova se očekuje da, sagledavajući zatečene urbane vrednosti uže i šire lokacije, odnosno
prostorno-urbane i arhitektonsko-graditeljske karakteristike, na adekvatan način unaprede vizuelni identitet bloka i ponude optimalno funkcionalno rešenje planiranih programskih sadržaja“ – kaže se u konkursnom zadatku.

Parcela ima površinu os 8.643 kvadratna metra; Foto: Konkursna dokumentacija

Konkursni rokovi i postavljanje pitanja

Rok za predaju radova je 23.59 h, ponedeljak, 30. oktobar 2023. godine.

Rezultati konkursa biće objavljeni do ponedeljka, 4. decembra 2023. godine.

Raspisivač će nakon donošenja odluke žirija i predaje Završnog izveštaja žirija objaviti rezultate konkursa na zvaničnoj internet stranici konkursa www.architecturalcompetitions.me, gde trenutno možete preuzeti i kompletnu konkursnu dokumentaciju.

Svi učesnici mogu postaviti pitanja u vezi sa konkursom do četvrtka, 31. avgusta 2023. godine, nakon čega će sva pristigla pitanja i odgovori biti objavljeni na zvaničnoj internet stranici konkursa do utorka 19. septembra 2023. godine.

Članovi konkursnog žirija

1.    Vladan Stevović, M. Arch., glavni državni arhitekta u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore – predsednik žirija;

2.    arh. Vladimir Lojanica, dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i redovni profesor – stručni član;

3.    Vasa J. Perović, MA BiA, arhitekta/osnivač “bevk perović arhitekti” – stručni član;

4.    Marko Stjepčević, dia, ko-osnivač “OOUR studio” –  stručni član;

5.    Ingrid van der Heijden, arhitekta/partner u CIVIC Architects, Amsterdam –  stručna članica;

6.    Novica Mitrović, dia, predsednik Strukovne komore arhitekata IKCG  – stručni član;

7.    Prim. dr Danilo Jokić, direktor Doma zdravlja Glavnog grada – stručni član.

Zamenik člana žirija, u slučaju potrebe, biće Andrijana Jokić, dia – stručna članica.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *