Foto: Konkursna dokumntacija
Konkursi

Rapisan konkurs za idejno rešenje Urgentnog centra u okviru kompleksa KCCG u Podgorici

Prilikom izrade, posebnu pažnju potrebno je posvetiti očuvanju autentičnosti postojećeg objekta i pažljivom arhitektonskom oblikovanju dogradnje.

Crnogorsko Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma raspisalo je međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rešenje Urgentnog centra u okviru kompleksa Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici.

Konkurs je otvoren do 9. oktobra 2023. godine, dok nagradni fond iznosi 73.000 evra i biće raspodeljen na prvu (33.000 €), drugu (18.000 €)  i treću nagradu (10.000 €), kao i tri jednakovredna otkupa od po 4.000 evra.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ortofoto snimak sa naznačenom granicom zahvata

Jedinstvenost u arhitektonskom oblikovanju

Predmet konkursa je izrada idejnog arhitektonskog rešenja Urgentnog centra u okviru kompleksa Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) na urbanističkoj parceli broj 12, sastavljenoj od tri katastarske parcele, dok površina obuhvata konkursa iznosi 6.701 m².

„Od učesnika konkursa se očekuje da ponude idejna rešenja koja će karakterisati visoka funkcionalnost objekta, te jedinstvenost u arhitektonskom oblikovanju, kako bi se stvorili prostorni uslovi za racionalizaciju i povećanje efikasnosti rada ove ustanove“ – kaže se u raspisu konkursa.

Izvod iz UP-a „Klinički centar Crne Gore“ – Plan nivelacije i regulacije

 Posebnu pažnju potrebno je posvetiti očuvanju autentičnosti postojećeg objekta i pažljivom arhitektonskom oblikovanju dogradnje.

Takođe, u objektu je potrebno projektovati sve neophodne sadržaje urgentnog centra u skladu sa programskim zadatkom i potrebama korisnika, navodi se u dokumentaciji.

Naglašava se da je prilikom izrade idejnog arhitektonskog rešenja Urgentnog centra kao aneksa postojećeg objekta KCCG, posebnu pažnju potrebno posvetiti očuvanju autentičnosti postojećeg objekta i pažljivom arhitektonskom oblikovanju dogradnje, uzimajući u obzir da je za objekat KCCG dodeljena Republička nagrada lista „Borba” za najbolje realizovano arhitektonsko delo u Republici Crnoj Gori 1974. godine (arhitekti Božidar Milić i Milan Popović).

Objekat KCCG projektovale su arhitekte Božidar Milić i Milan Popović; Foto: Konkursna dokumentacija

Konkursni rokovi

Konkurs je otvoren od utorka, 25. jula 2023. godine.

Rok za predaju radova je 23.59 h (lokalno vreme u Crnoj Gori) ponedeljak, 9. oktobar 2023. godine.

Rezultati konkursa biće objavljeni do 7. novembra 2023. godine.

Raspisivač Konkursa će nakon donošenja odluke žirija i predaje Završnog izveštaja žirija, objaviti rezultate Konkursa na zvaničnoj internet stranici konkursa www.architecturalcompetitions.me.

Članovi konkursnog žirija

1. Vladan Stevović, mia, glavni državni arhitekta u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore – predsednik Žirija;

2. dr Alessandro Armando, dia, vanredni profesor na Fakultetu za politehniku u Torinu – Departman za arhitekturu i dizajn – stručni član;

3. prof. Hrvoje Njirić, dia, njirić+arhitekti – stručni član;

4. dr Veljko Radulović, dia, predstavnik Inženjerske komore Crne Gore – stručni član;

5. Dragana Čenić, dia – stručna članica;

6. dr Sanja Paunović Žarić, dia, Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore u Podgorici

7. dr med Ljiljana Radulović, direktorka Kliničkog centra Crne Gore – stručna članica.

Rok za postavljanje pitanja

Svi učesnici mogu postaviti pitanja u vezi sa konkursom do ponedeljka, 14. avgusta 2023. godine, nakon čega će sva pristigla pitanja i odgovori biti objavljeni na internet stranici www.arhitecturalcompetitions.me do petka, 1. septembra 2023. godine.

Pitanja se šalju na adresu: [email protected], dok kompletnu konkursnu dokumentaciju možete preuzeti na ovom linku.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *