Konkurs traje do 1. jula
Konkursi

Konkurs za dizajn Trga oslobođenja u Zaječaru

Traži se rešenje trga sa fontanom, parter s motivima antičkog Rima i umirenje kolskog saobraćaja.

Gradska uprava grada Zaječara raspisala je Konkurs za dizajn izrade urbanističko-arhitektonskog rešenja Trga oslobođenja u Zaječaru. Polazna osnova jeste definisanje idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja u cilju urbane obnove prostora centralne pešačke zone grada Zaječara, kojim se unapređuje ambijentalna vrednost kroz rekonstrukciju postojećih i uvođenje novih sadržaja sa akcentom na formiranje javnih površina, poštujući principe održivog urbanog razvoja.

Povećanje atraktivnosti naselja

Cilj konkursa je da se izabere kvalitetno urbanističko–arhitektonsko rešenje Trga oslobođenja i pratećeg dela pešačke zone grada Zaječara, koje će funkcionalno i ambijentalno unaprediti prostor u prepoznatljiv deo naselja kroz preoblikovanje i uređenje javnih površina, čime će se povećati atraktivnost centra naselja za različite grupe korisnika.

Od predloženih rešenja se očekuje da budu funkcionalna, atraktivna, racionalna i primerena centralnoj gradskoj zoni. Učesnici treba da ispitaju mogućnost rasterećenja užeg centra naselja od motornog saobraćaja u cilju formiranja višenamenskog trga i pešačke zone kojima se povećava estetska vrednost i formira novi ambijent koji će predstavljati centar društvenih zbivanja i socijalnih kontakata.

Delokrug konkursa

Fontana od 50 kvadrata

Obavezni programski elementi koji moraju biti implementirani u sklopu urbanističko-arhitektonskog rešenja Trga oslobođenja u Zaječaru su sledeći:

  • Parterna fontana približne površine 50m2, u nivou popločanja pešačke zone.
  • Iznad novoprojektovane fontane, u parternom delu između zgrade muzeja i komercijalnih objekata, osmisliti deo partera koji će da sadrži motive antičkog Rima i svojim sadržajem i karakterom podsećati na palatu Feliks Romulijane – arheološko nalazište Gamzigrad i oživeti osećaj antičkog Rima u ovom delu centralne pešačke zone, a samim tim i uputiti na arheološko nalazište u blizini Zaječara
  • Popločanje centralne pešačke zone sa akcentom na glavne pravce kretanja i popločanje ulice Nikole Pašića sa ciljem umirenja kolskog saobraćaja;
  • Razmeštaj urbanog mobilijara neophodnog i primerenog funkciji glavne,

Nagrađena i otkupljena rešenja služiće kao osnov za dalju razradu planske, urbanističko-tehničke i tehničke dokumentacije.

Prema pravu na učestvovanje konkurs je otvoreni, prema cilju projektni, prema stepenu sprovođenja jednostepeni i prema načinu predaje anonimni.

Rok za predaju

Rok za podnošenje radova je 1. jula 2021. godine, a konkursna dokumentacija može da se preuzme na ovom linku.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Miroslav

    Samo ćemo da uredjujemo trg i 2 do tri ulice,više puta u više navrata,tako se borimo ZA NAŠU DECU

Ostavite odgovor

Obavezna polja *