Konkursi, Studentsko ćoše

Poziv dizajnerima za studijski boravak u Švedskoj

Create In Residence ima za cilj da podstakne lični i profesionalni razvoj mladih autora i uspostavi nove veze između književnih i dizajn scena Srbije i Švedske.

Create in Residence je novi, multidisciplinarni međunarodni program koji je inicirao Švedski institut a posvećen je rezidencijalnim boravcima autora iz Srbije u partnerskim organizacijama u Švedskoj, kao i švedskih autora u Srbiji.

Tokom svoje pilot faze, program je posebno fokusiran na dva kreativna domena – Writers in Residence i Designers in Residence. Pored Švedskog Instituta kao inicijatora, podršku programu pruža i Ambasada Švedske u Beogradu.

Nova Iskra je objavila poziv za dizajnere iz Srbije, sa fokusom na mlade talente i profesionalce, posebno one aktivne u domenima interdisciplinarnog rada, zanata, dizajna proizvoda, istraživačkog rada iz polja dizajna, inovacija, prototypinga, društvenog dizajna i srodnih disciplina.

Program ima open-end karakter, što znači da se od učesnika ne očekuje produkcija konkretnog projekta u okviru trajanja rezidencije, dok će kandidati biti birani na bazi procene o pozitivnom uticaju reziodencije na njihov lični i profesionalni razvoj. Diploma bilo kog fakulteta ili više škole iz sfere kreativnosti (primenjena umetnost, dizajn, arhitektura, umetničke akademije itd.) je jedini formalni preduslov, kao i relevantno profesionalno iskustvo i usavršavanja. Kvalitet portfolija, jedinstveni pristup projektima i motivacija kandidata za ovaj studijski boravak biće glavni kriterijumi pri izboru. Od kandidata se ne očekuju da predlože projekat na kome bi radili tokom rezidencije, ali ukoliko imaju konkretan plan za svoj potencijalni jednomesečni boravak u Švedskoj trebalo bi da ga predstave u okviru prijavnog formulara

Šestoro autora iz Srbije (troje iz oblasti književnosti i stripa i troje dizajnera), imaće priliku da provedu po mesec dana u Švedskoj, uz pokrivene troškove puta, smeštaja, radnog prostora i uz mesečnu stipendiju. Pored toga, lokalni partneri će im pružati dodatnu podršku kada je u pitanju povezivanje sa srodnim institucijama, organizacijama i kolegama u Švedskoj.

Tri izabrana autora iz Srbije imaće pokrovene putne troškove, smeštaj, stipendiju, radni prostor i profesionalnu podršku sva tri istaknuta inovaciona dizajn centra u Malmeu.

Zainteresovani kandidati za Designers In Residence program moraju popuniti aplikacioni online formular koji se može naći na adresi http://tinyurl.com/createinresidence-novaiskra i pošalju svoj portfolio putem e-maila najkasnije do 17. avgusta.

Uži izbor kandidata iz Srbije sačiniće tim Nove Iskre, dok će za finalnu selekciju biti zaduženi švedski partneri. Isti proces biće primenjen i u suprotnom smeru, prilikom izbora švedskih autora koji će po mesec dana provestu u Novoj Iskri. Selekcija kandidata biće završena do 1. septembra, nakon čega će uslediti dogovori oko organizacionih detalja.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *