Arhitektura, Izdvojeno, Novi objekti

Kula na štulama: Neobičan stambenjak u Londonu

Cevasta zgrada nići će na postojećoj četvorospratnici oslanjajući se na ljubičaste stubovima koji podsećaju na štule.

Arhitekta Will Alsop iz aLL Designa potpisuje projekat nove, potpuno otkačene zgrade koja će se graditi na obalama Temze u Londonu. Njen neuobičajen izgled privukao je pažnju javnosti ne samo zbog naradžaste fasade od Corten čelika, prozora nepravilnog izgleda već i zbog toga što se gradi kao nadogradnja na postojeći objekat. Kako se statika starog stambenjaka ne bi narušavala, nova zgrada će se oslanjati na nezavisne, slobodno stojeće stubove kojeg projekanti nazivaju štulama – i to ljubičastim.

zgrada-na-zgradi-1

Postojeći objekat ispod kule biće renoviran bez dislociranja postojećih stanara. Pored parking mesta, u prizemlju će biti napravljena i umetnička galerija dok će u nivou drugog sprata biti okačena ispolirana kugla u kojoj će se ogledati dešavanja na ulici. Inače, kugla nije samo umetnička instalacija već konferencijska sala raspoloživa za javnost.

zgrada-na-zgradi-4

Nova kula od 15 spratova imaće 14 stanova a svaki od njih imaće dva balkona koji će imati dobar pogled na Temzu. Poslednja dva sprata biće rezervisana za poseban penthouse.

zgrada-na-zgradi-2

zgrada-na-zgradi-3zgrada-na-zgradi-5 zgrada-na-zgradi-6 zgrada-na-zgradi-7

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *