Kampus Alpha Centauri otvoren je 13. aprila u Zagrebu; Foto: Jure Živković
Regionalni projekti

U Zagrebu otvoren najsavremeniji IT kampus sa stanovima za goste na vrhu zgrade

Kampus Alpha Centauri gradilo je 35 firmi, a projektovanje i izgradnja koordinisano je pomoću softvera za saradnju svih učesnika na projektu koji je razvio 3LHD koji i potpisuje ovaj projekat.

Hrvatski IT gigant Infobip predstavio je u sredu u Zagrebu svoj najveći inovacioni centar na svetu – kampus Alpha Centauri, koji može da primi preko 800 zaposlenih, nudeći im najbolje uslove za rad u najsavremenijem okruženju.

Novi kampus se prostire na 11.900 kvadrata zatvorenog i 5.100 kvadrata otvorenog prostora, a jedinstven je po tome što uz moderno oblikovane prostore za rad i edukaciju, ima i smeštajne jedinice u kojima mogu boraviti zaposleni i gosti koji iz drugih kompanijskih kancelarija širom sveta dolaze u hrvatsku prestonicu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kampus se prostire na 11.900 kvadrata zatvorenog i 5.100 kvadrata otvorenog prostora; Foto: Jure Živković

Kampus je gradilo 35 firmi, a za izvođenje je trebalo obaviti preko 1.700 pojedinačnih zadataka koji su usklađeni platformom VOLUM3.

Alpha Centauri projektovao je proslavljeni arhitektonski biro 3LHD-a iz Zagreba, koji je svojim projektom osvojio prvo mesto na konkursu održanom krajem 2018. godine.

Gradnja kampusa počela je u junu 2019, a radovi su završeni krajem 2021. godine. Zanimljivost ovog projekta je i pionirska primena platforme VOLUM3 za saradnju svih učesnika u procesima projektovanja, izgradnje i praćenja gradilišta.

To je veoma značajno za ovaj kampus koji je gradilo 35 firmi, a za konačno izvođenje trebalo je obaviti preko 1.700 pojedinačnih zadataka. Izrađeno je i više od 1.200 nacrta, a snimljeno je 5.000 fotografija. Samo projektovanje trajalo je godinu i tri meseca, a proces izgradnje godinu i 9 meseci od upotrebne dozvole.

Od crteža...
Od crteža...
... do realizacije
... do realizacije

Stambene jedinice na vrhu zgrade

Kampus vredan skoro 20 miliona evra prostire se na zemljištu površine oko 20 hiljada kvadratnih metara. Trenutno je iskorišćeno oko 8 hiljada kvadrata, dok je za naredno razdoblje ostavljen zemljišni prostor za gradnju istog ili sličnog objekta.

Svojim konceptom oblikovanja prostora kampus podstiče komunikaciju između različitih timova i agilnu metodologiju rada – ističu u kompaniji, a prenosi Glas Istre.

Kampus na osam spratova je oblikovan vertikalnim slaganjem prostora različitih funkcija s parkingom u prizemlju, tri poslovne etaže, javnim prostorima kao i stambenim jedinicama na vrhu zgrade. Javni prostori podignuti su na četvrtu etažu što kampus čini specifičnim u odnosu na uobičajene poslovne zgrade.

Korišćenje stakla rezultiralo je velikom količinom prirodnog svetla u središnjem prostoru i atrijumu; Foto: Jure Živković

Krovna bašta i terasa na 1.700 kvadrata

Prostori namenjeni druženju zaposlenih i gostiju izuzetno su važan aspekt kampusa, ističu iz Infobipa, pa se rooftop garden i terasa prostiru na ukupno 1.700 m2, sa ukupno 100 mesta za sedenje u zelenom okruženju.

Korišćenje stakla kao materijala za strukturalnu fasadu rezultiralo je velikom količinom prirodnog svetla u središnjem prostoru i atrijumu.

Na krovu je projektovano ukupno 100 mesta za sedenje; Foto: Jure Živković

Za hlađenje i grejanje radnih prostorija koriste se okolne podzemne vode.

Kampus prati globalne trendove, pa je velik naglasak stavljen na zelene detalje i održivost. Sama zgrada kampusa je A+ energetskog razreda, a za hlađenje i grejanje radnih prostorija koriste se okolne podzemne vode, što rezultira manjom potrošnjom električne energije.

„Zelena fasada“ koja okružuje spoljašnje elemente kampusa menjaće svoj izgled s promenom godišnjih doba, štitiće zgradu od sunca i dati joj vizuelni identitet.

Fasada će menjati svoj izgled s promenom godišnjih doba; Foto: Jure Živković

Besplatno korišćenje svih resursa

U enterijeru, koji je osmislio biro Fabrika, koriste se jednostavni i dobrim delom reciklirani materijali “mekanih”, okruglih oblika, koji izgledom podsećaju na planete. Strukturalni deo napravljen je od stakla, čelika, betona i drveta.

Svi zaposleni i gosti Alpha Centaurija imaju pravo na besplatno korišćenje svih resursa kampusa, a posebna pažnja pridaje se zdravoj ishrani, pa se dnevno priprema sveža i uravnotežena hrana kroz dvadesetak vrsta jela na nedeljnom nivou.

Strukturalni deo napravljen je od stakla, čelika, betona i drveta; Foto: Jure Živković

Ovako izgleda Infobipov kampus Alpha Centauri u Zagrebu koji i sami možete posetiti jer su vrata posetiocima širom otvorena.

Kampus Alpha Centauri u Zagrebu; Foto: Jure Živković

 

Foto-galerija

Kampus Alpha Centauri otvoren je 13. aprila u Zagrebu; Foto: Jure Živković
Kampus Alpha Centauri otvoren je 13. aprila u Zagrebu; Foto: Jure Živković

Fotografije: Promo

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *