Građevinarstvo

Nadomak Zagreba niče Rimčev kampus vredan 200 miliona evra

Fabrika superbrzih automobila na elektropogon ubrzano se gradi. U toku su radovi na izvođenju temelja i dijafragmi, a podignuti su i prvi stubovi.

U Svetoj Nedelji kod Zagreba krajem avgusta započeta je izgradnja budućeg globalnog sedišta kompanija Bugatti Rimac i Rimac Technology, vrednog 200 miliona evra.

„Obim i ambicije novog Rimac Kampusa su veliki, što ga čini jednim od najvećih razvojno-istraživačkih i proizvodnih kompleksa u Evropi, ne samo u automobilskoj industriji“, saopšteno je iz kompanije Rimac Group.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

U Kampusu će se proizvoditi Rimac Nevera kao i ključne komponente za buduće Rimac i Bugatti modele.

Kao sedište za istraživanje, razvoj i proizvodnju, novi kompleks omogućiće povećanje razvojnih i proizvodnih kapaciteta – od maloserijskih projekata, koji su donedavno bili dominantan posao ove hrvatske kompanije, do velikoserijske proizvodnje sistema električnih pogona, baterijskih sistema i ostale tehnologije razvijene za globalne automobilske gigante.

Istovremeno, u Kampusu će se proizvoditi Rimac Nevera kao i ključne komponente za buduće Rimac i Bugatti modele. Kampus je izgrađene površine od 100.000 kvadratnih metara, a ukupne površine od 200.000 kvadratnih metara. Izvođač radova je firma Facies iz Svete Nedelje.

Foto: Rimac Automobili

Kada si u vrhunskom okruženju, lakše je stvarati vrhunske proizvode.

Sa test-stazom koja okružuje kompleks, muzejom, odelenjima za dizajn, inženjering, i pogonima za proizvodnju i testiranje, novi Kampus biće jedinstvena lokacija i globalno sedište Rimac Grupe, navodi se u saopštenju.

Prilikom dizajniranja Kampusa, hrvatska arhitektonska firma 3LHD posebnu pažnju pridaje tome da se integriše filozofija kompanije i ispune svi nužni kriterijumi s dugačkog popisa potreba i želja od strane korisnika Kampusa.

Govoreći o projektu koji je bio deo njegove vizije još pre desetak godina, izvršni direktor i osnivač Mate Rimac rekao je kako Rimac Kampus za njega predstavlja vrlo poseban projekat.

“Za bilo koju kompaniju najvažniji su ljudi koji tu kompaniju čine. Meni je uvek bilo izuetno važno da stvorim najbolje moguće okruženje za zaposlene – u svakom pogledu. Kada si u vrhunskom okruženju, lakše je stvarati vrhunske proizvode. S Kampusom želimo upravo to – da stvorimo najbolje moguće mesto za boravak, rad i kreativnost, ali ne samo za naše zaposlene. Želimo da Kampus postane mesto gde se susreću i isprepliću zaposleni, kupci, investitori, učenici i opšta javnost. Osim toga, izuzetno nam je važno da budemo maksimalno integrisani s prirodom i okolinom, te klimatski neutralni”, kaže Rimac.

Posao za više od 2.500 radnika

S obzirom na brzu stopu rasta kompanije, Kampus je dizajniran tako da se može proširiti s vremenom,  a da se i dalje uklapa u okruženje. Dugoročno gledano, na novoj lokaciji biće zaposleno više od 2.500 radnika, što je dvostruko više od trenutnog broja zaposlenih u Rimac Grupi.

Radnici u Kampusu na raspolaganju će imati sobu za igre, teretanu, restoran, pa čak i vrtić za decu zaposlenih. U planu je i izgradnja auditorijuma, konferencijske dvorane i prostorija za edukaciju.

Foto: Rimac Automobili

Rimac Kampus će biti otvoren za javnost i interakcija između posetilaca, gostiju, znatiželjnika i zaposlenih biće poželjna.

U skladu s Rimčevim fokusom na inovativnost i održivost, novi kompleks sadržavaće i mnoge pametne i jedinstvene elemente. Među njima su „urbana močvara“ i livade, vrt na krovu restorana, proizvodnja hrane, farma domaćih životinja i drugo.

U novom Kampusu biće smeštena i konfiguracijska soba, muzej, bar i maloprodajni prostor. Za razliku od većine lokacija u automobilskoj industriji, oko kojih su postavljene visoke ograde kako bi se zadržao nivo tajnosti, Rimac Kampus biće otvoren za javnost i interakcija između posetilaca, gostiju, znatiželjnika i zaposlenih je poželjna, napominju u kompaniji Rimac Grupa.

Foto: Rimac Automobili

Kako saznaje „Jutarnji list“, predviđena finansijska ulaganja trenutno već premašuju 200 miliona evra, a projekat je u potpunosti finansiran od strane kompanije uz kredite komercijalnih banaka.

Radovi su u punom mahu, a završetak prve faze planiran je za 2023. godinu.

Snimak uživo s gradilišta možete pogledati na adresi campus.rimac-automobili.com.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *