Staklena veza između dva krila dvorca Janković; Foto: Jure Živković
Regionalni projekti

Kako je 3LHD udahnuo novi život starom dvorcu Janković u Suhopolju

Derutni objekat iz 18. veka doživeo je veliku obnovu tokom koje su zadržani originalni elementi građevine uz dodavanje savremenih arhitektonskih detalja.

Dvorac Janković u Suhopolju kod Virovitice je kulturna atrakcija i zaštićeno nepokretno kulturno dobro graditeljske baštine, dok je park oko njega prirodno zaštićeno dobro parkovske arhitekture. Sam dvorac izgrađen je sredinom 18. veka, a sadašnji izgled dobio je početkom 20. veka.

Vlastelinski posed u Suhopolju je krajem 18. veka od carske komore kupio grof Ivan Nepomuk Janković. Dvorac je tokom svoje bogate istorije, osim vlasnika, menjao i namene. Nakon Prvoga svetskog rata tamo su bile smeštene ruske izbeglice, a od 1943. do 1960. godine bio je pretvoren u dečji dom. Od 1964. do 1973. dvorac je služio kao dečji vrtić i osnovna škola.

Tako je posle mnogo vremena došlo vreme da se dvorcu Janković konačno vrati stari sjaj uz pomoć fondova iz EU. Taj posao pripao je zagrebačkog birou 3LHD koji potpisuje arhitektonski projekat obnove dvorca.

Tokom vremena građevina je dovedena do stanja raspadanja, tako da smo na kraju oba krila potpuno zamenili novim.

Polazište za izradu ovoga projekta bila je potreba za spasavanjem kulturno, istorijsko i arhitektonski vrednog Dvorca Janković u Suhopolju od njegovog daljeg propadanja.

Sklop dvorca bio je u izuzetno lošem stanju. Kako su neki delovi kuće iz 18. veka– starost objekta i oštećenja nastala tokom vremena svakako su bili najveći izazov. Najzahtevniji su bili upravo delovi koji su se urušili i koje je trebalo vratiti u izvorno stanje.

“Tokom vremena građevina je dovedena do stanja raspadanja, tako da smo na kraju oba krila potpuno zamenili novima i zadržali samo njihov primarni volumen, a savremeno smo reagovali na svim arhitektonskim elementima. Prekrasna lučna konstrukcija od opeke u podrumu glavne zgrade u potpunosti je sačuvana i na tome smo insistirali jer je to možda graditeljski najvredniji deo dvorca.” – kažu arhitekte iz 3LHD.

Novo oblikovanje

Glavna zgrada dvorca poseduje barokna obeležja: nepravilnu osnovu, razvedeni krov i severno pročelje u ulozi glavnog pročelja. Izvorno je imao kompaktnu i pravilnu pravougaonu osnovu. Sve zgrade su usled nadgradnji tokom vremena menjale svoj oblik pa je došlo do značajnijih promena u strukturi građevine.

Novo oblikovanje u potpunosti poštuje istorijska graditeljska i stilska obeležja dvorca. Unutrašnja struktura, prostornost, volumen i istorijska organizacija glavne zgrade dvorca potpuno je očuvana.

Svi razrušeni delovi zamenjeni su replikama, identične strukture materijala. Delovi zidova ili svodova s razorenom strukturom opeke prezidani su opekom izvornog formata uz korišćenje posebnog maltera za stare građevine pod zaštitom. Drvena krovna konstrukcija zamenjena je novom, u skladu s novom geometrijom prostora.

Budući da su postojali očuvani primeri, sva stolarija, prozori i vrata izvedeni su metodom replike.

Glavna zgrada je u potpunosti obnovljena metodom sanacije izvornih elemenata na mestima gde je to bilo moguće. Novi malter rađen je na mestima na kojima su oštećenja takva da je bilo nemoguće zadržati istorijsku supstancu. Malter je usklađen s istorijskim u granulaciji, teksturi i boji, a prema predlogu konzervatorskih smernica i dogovoru s nadležnom konzervatorskom službom.

Budući da su postojali očuvani primeri, sva stolarija, prozori i vrata izvedeni su metodom replike. Krovna ploča izvedena je cemento-vlaknastim pločama u natur sivoj boji, kao originalu najsličniji, ali i najkvalitetniji pokrovni materijal.

Pročelja oba krila savremeno su reinterpretirana, materijalima, bojom, teksturom i oblikom usklađena s karakterom prostora. Prema nalazima, oba krila su bila boje slonovače.

Izvorni identitet građevine

“Kod projekata rekonstrukcije pravo stanje se vidi tek kada se otvori konstrukcija i svi elementi (pod, zid, plafon). U ovom slučaju neki delovi su bili zaista u potpunom raspadu i zato je odlučeno da se ide u novu konstrukciju a doslovno je na licu mesta menjane su odluke u saradnji s konzervatorima, i najčešća odluka je bila zamenska građevina.” – kažu autori obnove dvorca Janković.

Veliki problem predstavljala je tokom godina nakupljena vlaga u zidovima, što se mesecima isušivalo. Korišćeni su tradicionalni materijali u obnovi i rekonstrukciji jer je želja bila da se sačuva izvorni identitet građevine.

Dvorac kao centar za posetioce

Rekonstrukcijom je dvorac prenamenjen u centar za posetioce. Sadržaji za goste uključuju multimedijalni prostor (5D bioskop), suvenirnicu kao smeštajne i ugostiteljske kapacitete. U zapadnom krilu smešteni su ugostiteljski sadržaji: restoran, kuhinja s pratećim sadržajima i ostave. U istočnom krilu nalaze se smeštajne jedinice i wellness sadržaji. Savremeni izložbeni prostor objedinjava prirodne, kulturne, umetničke, materijalne i nematerijalne znamenitosti i baštinu Virovitičko-podravske županije.

Dvorac Janković iz 18 veka; Foto: Jure Živković

Faktografija:

 • naziv objekta: Dvorac Janković
 • lokacija: Suhopolje, Hrvatska
 • investitor: Opština Suhopolje
 • autori projekta: 3LHD
 • godina projektovanja: 2013.
 • godina izgradnje: 2017-2019.
 • površina parcele: 74.430 m2
 • površina građevine: 2.890 m2
 • izvođači: Radnik d.d. Križevci
 • autor fotografija: Jure Živković

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Zoran

  s ukusom sve ovo odradjeno.

 2. arhitekta

  jako skladno i elegantno

Ostavite odgovor

Obavezna polja *